Risikovarsling er en risikosport

For litt over ett år siden omkom to mennesker da et snøskred knuste flere bolighus i Longyearbyen på Svalbard. Etter det ble det iverksatt en mer systematisk skredvarsling. Likevel gikk det et nytt skred 21. februar 2017. Riktignok uten personskader. Men de ansvarlige for skredvarslingen hadde sagt at det ikke var noen fare for at et skred ville nå bebyggelsen.

Vanskelig å varsle det usikre

Dette illustrerer det dilemmaet den som er ansvarlig for å varsle risiko står ovenfor. Risiko dreier seg om mulighet for at noe ubehagelig kan skje, men man vet ikke sikkert. Naturhendelser er nettopp beheftet med usikkerhet. Spørsmålet blir ofte, som i dette tilfellet, om man skal iverksette tiltak som for eksempel evakuering eller ikke. Hadde man iverksatt en evakuering, og det viste seg at det var unødvendig, ville man blitt kritisert. Hvis man ofte iverksatte evakueringer som viste seg å være unødvendige ville dette kunne ført til at befolkningen ikke reagerte den gangen det viste seg å bli alvor. Riktignok bør man følge den regelen at hvis man tar feil må man ta feil på den trygge side. Men her feilet altså ekspertene fra NVE på gal side. Så nå blir de utsatt for knusende kritikk. Det er vanskelig å kommunisere risiko på en god måte.

Italienske risikovarslere havnet i retten

De ansvarlige for skredvarslingen på Svalbard løper neppe samme risiko som ble italienske jordskjelveksperter til del for noen år siden. Før jordskjelvet som ødela den italienske byen L’Aquila i 2009 hadde jordskjelvekspertene sagt at de små rystelsene som ble merket ikke var noe å bry seg om, og at et stort skjelv var usannsynlig. Da skjelvet likevel kom, og 309 mennesker ble drept, ble seks jordskjelveksperter og en administrator stilt for retten og dømt til seks års fengsel for uaktsomt drap. Til slutt ble forskerne riktignok frikjent i en høyere rettsinstans, mens administratoren fikk to års fengsel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s