Porton Down – det mystiske anlegget

av-moc
Artikkelforfatteren i verneutstyr

Det var med en viss spenning, men samtidig også med skepsis jeg satte meg foran TV-en i kveld for å se programmet «Mosley og de kjemiske våpnene». Med spenning fordi det betydde et gjensyn med et sted jeg har et visst kjennskap til helt siden jeg for over 30 år siden skiftet arbeidsområde fra forsvar mot kjernevåpen til forsvar mot kjemiske våpen, og som en del av opplæringen i mitt nye fagområde tilbrakte et par uker på Porton Down. Siden har jeg også besøkt stedet jevnlig. Men også med en viss skepsis med tanke på om TV-programmet ville være realistiske.

Men programskaperen Michael Mosley sviktet ikke denne gangen heller. Hans evne til å framstille interessante temaer på en balansert og informativ måte vekker bare min beundring.

dstl, «Defence Science and Technology Lab», som stedet nå er kjent som, ligger i nærheten av landsbyen Porton, 10-15 km fra Salisbury med den kjente katedralen, og ikke langt fra Stonehenge. Da tyskerne tok i bruk kjemiske våpen under første verdenskrig oppsto et akutt behov for å kunne forsvare seg mot dette nye og skremmende våpenet. Det var starten på forskningsstasjonen ved Porton Down for 100 år siden. Stedet er passe øde og ligger i et område med mye militær aktivitet, så det er også god plass å gjøre feltforsøk der. Og det har, og er, omspunnet med en viss mystikk, i alle fall blant de som ikke har noe der å gjøre

Mosley og hans TV-team ble faktisk vist overaskende mye av aktiviteten der. Man skulle trodd at etter at det ble inngått avtaler om å forby kjemiske våpen (OPCW) ville det ikke lenger være noe behov for dette laboratoriet. Men kjemiske våpen finnes, og de har vært og blir brukt, f. eks. i Syria, der mange mennesker er drept, og hvor dstl kunne påvise at de ble drept med nervegassen sarin. Og terrortrusselen ved bruk av kjemiske eller biologiske våpen er stadig aktuell, slik sarin-angrepene i Tokyo i 1995 og anthrax-angrepene i kjølvannet av terrorangrepet på WTC i USA i 2001 viste. Trusselen fra biologisk terror er stadig aktuell, og dstl har et nytt laboratorium der man kan omgås de mest farlige smittestoffene som finnes. Dette laboratoriebygget var nytt en av de siste gangene jeg var der, og siden det ikke var tatt i bruk enda fikk jeg en omvisning. Men nå måtte selv Mosley holde seg litt på avstand

TV-programmet blir sendt igjen i morgen på NRK2, og er tilgjengelig på nett en måned framover.

En kommentar om “Porton Down – det mystiske anlegget

  1. Interessant og informativ blogg Odd. Håper du tar mer opp rundt dette. Du får det formidlet på en elegant og overbevisende måte. Mektig imponert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s