Svevestøv kan gi demens

512px-automobile_exhaust_gasOmtrent samtidig med oppstyret rundt dieselforbudet i Oslo kunne Science bringe den nyheten at svevestøv fra veitrafikken ikke bare er et pusteproblem for barn og astmatikere. Det kan også gi langvarige kroniske skader.

Både dyreforsøk og epidemiologiske studier kan tyde på at innånding av de fineste partiklene, de som betegnes PM2.5, blant annet kan kobles til demens og kognitiv svekkelse. Betegnelsen PM2,5 er partikler som er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter. Én mikrometer en tusendels millimeter. Disse partiklene er mindre enn typiske røde blodlegemer, og kan derfor transporteres rundt i kroppen med blodet like lett som blodlegemene. De kan lett komme inn i blodomløpet, ikke bare via lungene, men også når de fanges opp i nesen. Og dyreforsøk tyder på at dette blant annet kan føre til demenslignende forandringer i hjernen.

Flere undersøkelser som er nevnt i Science tyder på at langvarig eksponering for luftforurensing fra veitrafikk gir økt forekomst av demens. Særlig nevner Science en undrsøkelse som nettopp er publisert som kan tyde på at å bo et sted med PM2,5-eksponering høyere enn EPA-grensen på 12 mikrogram/kubikkmeter dobler risikoen for demens hos eldre kvinner.  De norske grenseverdiene for PM2,5 er i dag 15 mikrogram/kubikkmeter, men er anbefalt redusert til 12 i 2020.

En svensk undersøkelse fra Umeå tyder også på at eksponering for veitrafikk kan gi økt forekomst av demens, men det understrekes her at også andre faktorer enn loftfururensing, som for eksempel trafikkstøy, kan spille en rolle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s