Donald Trump hater vitenskap

Amerikas nye president har et anstrengt forhold til vitenskap. Dtrumpet populærvitenskapelige tidsskriftet Scientific American har gitt en oppsummering av dette.

Bekymrede klimaforskere

Særlig er klimaforskere så bekymret at de har begynt å hamstre klimadata og lagre dem på sikre steder, i tilfelle den nye administrasjonen skulle forsøke å fjerne dem fra statlige web-sider eller blokkere offentlig tilgang til dem. Før Trumps innsettelse offentliggjorde forøvrig Energidepartementet nye retningslinjer for å beskytte forskeren mot politisk innblanding i deres forskning, og gir dem full frihet til å gjøre sine synspunkter offentlig kjent, så lenge de klargjør at de ikke snakker på vegne av regjeringen. Disse retningslinjene kom i grevens tid, siden Trump åpenbart ikke lar seg påvirke av forskning og kunnskap, og har et særlig horn i siden til klimaforskningen, som han har sagt er en kinesisk sammensvergelse. Tidligere er det kjent at Trumps påtroppende administrasjon sendte et langt spørreskjema til Energidepartementet og ba om liste over alle ansatte og eksterne konsulenter som hadde deltatt på konferanser om klimaforandringer. Det er ikke overraskende at klimaforskere i USA blir bekymret for noe som kan virke som en begynnende heksejakt.

Ikke det eneste punktet der Trump går i klinsj med forskningsmiljøer.

Til ny leder av miljøvernbyrået (EPA) har Trump plukket ut statsadvokaten i Oklahoma, som i lang tid har vært motstander av statlige miljøtiltak, og er for 13. gang i ferd med å saksøke det byrået han skal lede på grunn av loven om ren energi.

Til ny leder av energidepartementet, som tradisjonelt har vært ledet av naturvitenskapelige forskere, har Trump plukket ut tidligere texasguvernør Rick Perry, som er klimafornekter.

Den nye utenriksministeren, som kommer fra oljeselskapet Exxon, benekter ikke at klimaforandringene kan være et problem, men har ledet et oljeselskap som er blitt anklaget for å skjule klimaforskning fra sine aksjonærer i årevis.

Trump er også skeptisk til vaksinering, og har tvitret at vaksinering fører til autisme. I den forbindelsen har han vært i kontakt med vaksinekritikeren Robert Kennedy jr  om å sette ned en kommisjon for å se på autisme.

Carl I Hagen har lært av Trump?

Vitenskapsfornektere er ikke alltid dumme eller uvitende. Ofte er det politiske, næringspolitiske eller religiøse grunner til at noen fornekter vitenskap. Som professor Robert P Crease skriver i tidsskriftet Physics World i høst:

«Science denial, I think, is one of the most important issues of the current US presidential campaign. I rank it even higher than key social issues such as gay marriage and transgender bathrooms; anyway, the former is settled and the latter on the way. Science denial is more important even than energy and foreign policy, because poor choices will inevitably be made if scientific information is not incorporated into such decisions.»

Her hjemme har vi jo Carl I Hagen, som har begynt å røre på seg igjen med innlegg i Aftenposten, der han kommer med grove beskyldninger mot den anerkjente klimaforskningen. Dette må sees på et ledd i hans forsøk på å gjøre comeback i politkken. Han har nok lært av Donald Trumps suksess med å benekte anerkjent vitenskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s