Terrorist eller homohater?

I disse terrortider brukes ordet terror om alt som medfører massedød. Samtidig snakkes det om hatkriminalitet. I det aktuelle tilfellet med massakren på en nattklubb i Orlando   nevnes begge deler. For ofrene for slike handlinger spiller det mindre rolle hva man kaller det, men det kan likevel være greit å forsøke å rydde opp i begrepene, særlig siden ordet terror er så lett å gripe til.

Den norske Sikkerhetsloven (Lov om forebyggende sikkerhetstjeneste) definerer terror som:

«…ulovlig bruk av, eller trussel om bruk av, makt eller vold mot personer eller eiendom, i et forsøk på å legge press på landets myndigheter eller befolkning eller samfunnet for øvrig for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål.»

Samtidig er ikke dette noe entydig begrep, slik et faktablad fra NUPI   indikerer.

Opprinnelsen til ordet «terror» kommer fra latin, og betyr noe slik som «Stor frykt» , og man snakker også om terrorregime og terrorbombing. Det siste ordet er gjerne brukt om både tyskernes og de alliertes massebombing av sivile mål under 2. verdenskrig.

Var Orlandomassemorderen terrorist?

I norske nyhetsmedier omtales allerede handlingsmannen i Orlando som «terrorist».
Her må vel ordbruken oppfattes som en vanlig beskrivelse av en person som bevisst volder stor skade, gjerne med massedød. Om dette samsvarer med definisjonen i sikkerhetsloven gjenstår å se. Men ting kan tyde på at gjerningsmannen oppfattet seg selv som terrorist, siden han angivelig skal ha ring 911 (nødnummeret) og sverget allianse med IS, som man i alle fall trygt kan si er en terrororganisasjon. Og det er kanskje gjerningspersonen som har definisjonsmakt i et slikt tilfelle. For ham selv ville det i alle tilfeller være mer tilfredsstillende å fremstå som en edel terrorist som kjemper for en sak, enn en gemen homohater, slik hans egen far beskrev ham som. At IS nå tar på seg ansvaret for handlingen kan like gjerne være et uttrykk for opportunisme som at de virkelig står bak.

Orlando, terror, terrorisme,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s