En makaber jobb

Alle vet at det flyter tusenvis av lik rundt i Middelhavet. Folk som har betalt tusenvis av kroner i håp om en bedre fremtid for seg og sine. I stedet ble det en våt grav. Ikke alle historiene om migrantene og deres skjebne er, eller vil noen gang bli kjent. Men nå arbeider i alle fall italienske myndigheter sammen med frivillige rettsmedisinere og DNA-eksperter for å kartlegge dette. Til det har de fått et unikt materiale. Det skriver den amerikanske journalisten Barbie Latza Nadeau i Scientific American.

For litt over ett år siden, 18. april 2015, ble nærmere 1000 migranter stuet sammen i en 20 meter lang kondemnert fiskeskøyte utenfor den libyske havnebyen Misrata. De som hadde betalt mest fikk plass på dekk, men de fleste, mange kvinner og barn, ble stuet sammen under dekk. Etter noen timer kontaktet mannskapet, som besto av en tunisier og en syrier, den italienske kystvakten over satellitt-telefonen de var blitt utstyrt med. Et portugisisk handelsfartøy kom til hjelp, men den rusede rormannen kjørte fiskebåten inn i sida på fartøyet, båten kantret og sank. Bare 28 personer ble reddet. Nå er fartøyet lokalisert. og 169 lik plukket opp. Resten antas å være inne i vraket.

Nå blir vraket hevet. Planen er så å plassere det på en lekter, omgi det med et telt, og fryse ned alt innholdet med flytende nitrogen, Så skal det taues til Sicilia, der folk fra nødetatene gradvis skal tine ta ut likene og tine dem opp, og overlate resten av jobben til rettsmedisinerne DNA-eksperter. Man vil forsøke å identifisere så mange som mulig og gjøre dette så respektfullt som mulig:

«The specialists will utilize protocols established by the International Committee of the Red Cross, along with Interpol in regard to disaster victim identification. First the dead will be categorized by their level of decomposition, separated into groups of “well conserved,” “decomposed” and “skeletal.” Single bones or bodily parts will be treated as individuals, according to the Italian protocol for the project.»

Det vil bli laget en database over de omkomne før de blir stedt til hvile på Sicilia sammen med de tusenvis av andre som har lidd en lignende skjebne. Samtidig ser rettsmedisinerne dette som en mulighet for å få ny kunnskap som kan komme til nytte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s