Husk høy solfaktor på fjellet i påska

Kanskje en unødvendig påminnelse for de fleste. Men i år ser det ut til å bli ekstra viktig. Tidsskriftet Science forteller om et kraftig ozonhull i Arktis. Og Arktis omfatter i denne sammenhengen også våre breddegrader. Det er nå inntil 25% lavere konsentrasjon av ozon i stratosfæren over vår del av kloden enn normalt.
Man er vant til at det blir et ozonhull over Antarktis hvert år, siden forholdene i stratosfæren der er stabile fra år til år. Men det er mer uvanlig i Arktis. Men i år er tilstanden i stratosfæren over Nordkalotten slik at ozon-ødeleggende kjemikalier frigjøres i større utstrekning enn vanlig. Perlemorskyene som har vært observert flere steder i landet i vinter er et tegn på dette.

Perlemorskyer over Oslo
Perlemorskyer over Oslo 31. januar 2016. (Fra yr.no)

De er vakre, men består blant annet av salpetersyre som kommer fra naturlige kilder, og som vekselvirker med klorholdige stoffer og gjør dem til kjemisk aktive ozon-ødeleggere. Og lavere ozon i stratosfæren fører til mer UV-stråling nede på bakken

Bildet nedenfor viser konsentrasjonen av ozon over Nordkalotten 7 februar i år. Og her ser man i tillegg til et stort hull over Nordpolen, et nesten like dypt hull over Finland og Sverige, med utstrekning også over Norge.

sn-ozoneEMBED-REV
Ozon-konsentrasjon i stratosfæren 7 februar 2016. Blå farge angir lavere konsentrasjon enn normalt. (Fra Environment Canada)

Forskerne er usikre på hvordan dette vil utvikle seg framover, men det er godt mulig at konsentrasjonen av ozon vil avta ytterligere fram mot påske. Så ta med godt med solbeskyttelse hvis du skal på fjellet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s