Nobelprisen er blitt opplyst

Årets Nobelpris i fysikk gikk til Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ogShuji Nakamura for deres oppfinnelse av den blå lysdioden. Røde og grønne lysdioder hadde eksistert lenge, og de var fine til bruk som signallamper på elektroniske instrumenter, men lite brukbare til alminnelig belysning. Til det trengs lamper som emitterer lys over hele det synlige området, og det får du ikke til med halvlederdioder. De lager lys med én bølgelengde, som er bestemt av kvantefysiske egenskaper ved halvlederne de er laget av.

Løsningen på dette er å lage dioder som generer kortbølget, dvs. blått lys, og så konvertere dette til et bredere spektrum med et fluorescerende belegg på overflaten av dioden, på samme måte som vanlige lysrør har et belegg som omformer det ultrafiolette lyset som dannes inne i lysrøret til synlig lys.

Og det var først for omtrent 20 år siden at Akasaki, Amano og Nakamura klarte å lage slike dioder. Og de første hvite lysdiodene dukket opp til alminnelig bruk i lommelykter og hodelykter for mindre enn ti år siden. Nå er LED(Light Emitting Diodes)-pærer å finne i alle hjem. For å få et inntrykk av hvor raskt utviklingen har gått kan du lese hva jeg skrev om dette for fem år siden, og om hvordan disse lyskildene virker.

For en gangs skyld tildeles Nobelprisen i fysikk for en svært praktisk anvendelse, som dessuten bidrar til å redusere utslippene av drivhusgasser fra elektrisitetsproduksjon. Og det er samtidig et eksempel på nytten av grunnforskning. Uten grunnleggende kunnskap i kvantefysikk hadde ikke dette vært mulig. Og det er kunnskap som er møysommelig bygd opp gjennom hundre års tilsynelatende unyttig forskning, av forskere som var nysgjerrige på hvordan verden er skrudd sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s