Einstein hadde rett

Einstein– hvis noen skulle tvile på det. Relativitetsteorien sier at tiden går saktere for en klokke som beveger seg enn for en klokke som er i ro. Dette har gitt opphav til paradokser som tvillingsparadokset. Men det har også praktiske konsekvenser. Blant annet må det tas hensyn til i det globale navigasjonssystemet GPS, som egentlig er klokker i bane rundt jordkloden, og derfor beveger seg i forhold til klokker på bakken. Men for å teste dette nøyaktig trengs det én klokke som er i ro, og en annen identisk klokke som beveger seg med en hastighet som nærmer seg lysets hastighet.

I 15 år har en internasjonal forskergruppe arbeidet med dette. Som bevegelig klokke brukte de litium-ioner som beveget seg med 1/3 av lyshastigheten i en atomaksellerator. Så målte de hvor raskt elektroner i atomene hoppet mellom forskjellige energinivåer, og sammenlignet denne frekvensen med det samme for stasjonære atomer. Og de kunne fastslå at dette skjedde langsommere i de atomene som beveget seg enn i de stasjonære atomene, og kunne fastslå med en nøyaktighet på omtrent en til en milliard at forskjellen stemte med relativitetsteorien.

En kommentar om “Einstein hadde rett

  1. Tidsdilatasjon har en stor feil – det er ikke tiden som går saktere, det er bevegelsene/svingningene/frekvensene.
    Tid er noe vi mennesker har konstruert for å holde rede på alt som skjer, «tidsmessig».
    Denne univers-tiden går like fort for alle, overalt. Så hvis du fyker rundt i universet med svært høy hastighet, så kommer du ikke tilbake og er yngre enn din tvillingsøster. Derimot har alle funksjoner i din kropp gått saktere og du har sannsynligvis vært død det meste av tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s