Amerikansk seigpining

Som det eneste land i den vestlige verden (bortsett fra Hviterussland) bruker USA fortsatt dødsstraff. Paradoksalt nok har man der vært opptatt av å finne humane måter for å ta livet av dødsdømte personer. Den gode gamle hengingen var lenge i bruk. Men noen ganger kunne det gå litt galt. Og det var sikkert ille for den dømte å bli langsomt kvalt, men antageligvis enda verre å se på for bødlene og vitnene. Så etter at elektrisiteten ble vanlig og noen ble drept i ulykker med elektrisk strøm, ble dette tatt i bruk. Ett av medlemmene i kommisjonen som skulle finne måter å henrette dødsdømte, tannlegen Alfred P. Southwick som var vant til å pasienter i en stol, fikk gjennomslag for at den elektriske henrettelsen skulle finne sted med delinkventen spent fast i en stol. Senere tok noen stater i bruk gasskammer, mens andre holdt fast ved henging, og noen brukte også skyting. Den siste som ble henrettet på den måten var Ronnie Lee Gardner i Utah i 2010, 25 år etter at han ble dømt til døden.
Men man jaktet stadig på mer humane måter å ta livet av dømte forbrytere på. Både elektrisk stol og gasskammer kunne sikkert være ubehagelig for bødlene. Så løsningen på bødlenes ubehag ble å innføre giftsprøyte. Da kunne det hele foregå i klinisk rene omgivelser, med den dømte fastspent til en sykehusseng. Men bødlenes lykke varte ikke evig. EU forbød eksport av de nødvendige kjemikaliene hvis de ble brukt til dødsstraff, så da måtte man finne en erstatning.

Man trodde problemet var løst, men det har nå i løpet av kort tid vært to tilfeller hvor den dømte har dødd langsomt. Nå sist tok det to timer.
Det er selvfølgelig umulig å vite om den dømte faktisk led. Men tilskuerne led i alle fall. Og USA’s praktisereing av dødsstraff er slik at man nesten kan være fristet til å si at den kinesiske metoden er å foretrekke. Der skjer det med en 9 mm pistolkule i nakken kort etter dommen. Riktignok kan rettssikkerheten være ganske tvilsom. Men det er i alle fall ikke noen seigpining. I USA holdes den dømte innesperret i mange år (i det siste tilfellet siden 1989). Og så bruker man flere timer på å ta livet av vedkommende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s