Kaldt soverom er sunnere enn du tror

Man hører gjerne at det er sunt å sove for åpent vindu. Lufta blir så mye bedre, og du sover bedre. Nå viser også ny forskning at det er bra med lavere temperatur om natta. Det gjør noe med kroppsfettet ditt, og forandrer det i gunstig retning.

To typer fettceller
Det finnes to typer fettceller i kroppen, hvit og brune. De hvite lagrer fett, de brune sørger for at fett forbrennes og blir til energi. Nyfødte barn har brune fettceller, men hos voksne har de gått i dvale. Det er derfor det er så vanskelig å bli kvitt et overskudd av kroppsfett når vi først har skaffet oss det. Men helt håpløst er det ikke. Det er blant annet funnet et hormon som kan virke inn.
Men enda enklere er nok den metoden som forskere ved National Institute of Health i USA har undersøkt.

Temperaturkontrollert soving
Forskerne rekrutterte fem unge menn med god helse til å sove hver natt i i fire måneder i et nøye temperaturkontrollert laboratorium. Den første måneden var temperaturen 24 grader Celsius, Den neste måneden var temperaturen 19 grader. Den tredje måneden igjen 24 grader. Og den fjerde måneden 27 grader. Og alle måltider ble besørget av forskerne, slik at det ikke skulle være noen variasjoner i matinntaket. Ved slutten av hver måned ble mengde brunt fett, insulinfølsomhet og blodsukker målt.

Det viste seg at etter å ha sovet fire uker i et kjølig (men ikke spesielt kaldt) rom hadde mengden brunt fett doblet seg, insulinfølsomheten hadde økt, og det var en svak økning i kaloriforbruket mens de sov kjølig. Alt dette er gunstige forandringer, blant annet med tanke på eventuell utvikling av diabetes.
Men da de siste måned sov ekstra varmt gikk disse forandringene tilbake, og da fikk de faktisk mindre brunt fett enn ved starten.
Men lærdommen av dette er at du kan påvirke stoffskiftet ditt i gunstig retning ved å skru ned termostaten på soverommet ditt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s