Sikkerhetsbruddene på Torp

Historien om 17-åringen som døde etter å fløyet som blindpassasjer i et KLM-fly fra Torp lufthavn er tragisk. Men det har vært overraskende lite fokusert i mediene på at dette avslørte alvorlige sikkerhetsbrudd, både ved lufthavnen og hos flyselskapet.

I dette tilfellet var det altså en tenåring med større utferdstrang enn sikkerhetsbevissthet  som, kanskje inspirert av historien om gutten som angivelig fløy i hjulbrønnen i et passasjerfly fra California til Hawaii og overlevde, bestemte seg for å ta en liten gratis flytur.

Kunne vært en bombe
I dette tilfellet var det seg selv inntrengeren på lufthavnen plasserte i hjulbrønnen på flyet. Men det kunne like gjerne vært en ryggsekk full av sprengstoff med en utløseranordning. I en tid hvor selv den minste skvett væske blir beslaglagt i sikkerhetskontrollen på flyplasser verden over avslører dette alvorlige sikkerhetsbrister ved flyplassen og flyselskapet. Ikke bare én, men minst tre.

  1. Gutten klarte å komme seg uoppdaget inn på flyplassområdet midt på natten. Dette avslører dårlig perimetersikring, og er et klart ansvar for flyplassen.
  2. Han kunne bevege seg fritt omkring blant de parkerte flyene og ble fanget opp på overvåkningskameraene, men ble ikke registrert av de som hadde ansvaret for sikkerheten.
  3. Da pilotene på flyet foretok sin utvendige inspeksjon av flyet inspiserte de tydeligvis ikke hjulbrønnen så grundig at de oppdaget at de var et menneske der. Dette er flyselskapets ansvar.

Sikkerhetsarbeid er en utfordring
Dette viser at arbeid med sikkerhet er en utfordring, og mye kan vise seg å ikke fungere. Forhåpentligvis vil gjennomgangen av det som skjedde her gi ny lærdom. Men det viser i alle fall at både mangelfull teknisk utrustning, rutiner, og menneskelig svikt til sammen kan føre til alvorlig systemsvikt. Forhåpentligvis vil dette bidra til bedre sikkerhet. Men sikkerhetsarbeid i seg selv fører ofte til rutiner og regler som oppleves plagsomme, og i de fleste tilfeller viser det seg at de egentlig var unødvendige. Det er lett å få et avslappet forhold til de reglene som gjelder. Derfor er det et ansvar for ledelsen ved de forskjellige virksomheter å se til at regler og rutiner blir fulgt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s