Miljøvennlig kjøttspising

Det er et faktum at kjøttspising bidrar både til et enormt ressurssløseri, og til utslipp av drivhusgasser. For hvert trinn man går oppover i næringskjeden forsvinner 90% av kaloriene i maten.
Så en god grunn til å bli vegetarianer kan være et ønske om å redde miljøet. Men noen kan ikke tenke seg å kutte ut kjøttet, selv om de aldri så mye ønsker å spise miljøvennlig. De kan nå få et alternativ.

Acheta-domestica-1
Acheta domestica (Kilde: Wikipedia Commons)

Ikke alle tilfeller av animalsk matproduksjon er like miljø-ødeleggende som biffproduksjon. For eksempel kan insekter være utrolig flinke til å utnyttet det de spiser. Mens det trengs 10 kg fôr for å produsere et kg biff, trengs det bare 1,7 kg fôr for å produsere et kg insekter. Og avl av insekter slipper ut bare 1% så mye drivhusgasser som kuer og sauer, og insektene trenger også mye mindre vann. Det utnytter en nystartet bedrift i Youngstown, Ohio, kan New Scientist fortelle.  Big Cricket Farms skal ale opp hussirisser (acheta domestica), male dem opp til et meget proteinrikt mel, og bruke dette som ingrediens i chips og kjeks. Når produksjonen kommer i gang for fullt skal fabrikken produsere 700 kg siriss-mel i måneden. (Sirisser er gresshoppe-lignende insekter.)
Men dette er småtteri sammenlignet med hva firmaet Agriprotein i Cape Town planlegger. De skal produsere fluelarver fra matavfall, og planlegger en produksjon på syv tonn larvemel pr. dag. Men dette er riktignok beregnet brukt som dyrefôr, til kylling og gris, selv om det også kan spises av mennesker.

4 kommentarer om “Miljøvennlig kjøttspising

  1. Kanskje insekter blir mere «spiselige» om man prøver å «døpe» dem om? Så en overskrift på nettet forleden med spørsmålet om man ville spise krypene det var bilde av om de ble kalt «landreker».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s