Pot Is Not Great

I debatten om legalisering av mariujana, er fokuset på personlighetsforandring ofte fraværende. En fersk studie publisert i Journal of Neuroscience viser det mange har observert: At selv moderat bruk av stoffet fører til redusert evne til å strukturere deg:

The researchers’ MRI scans showed a number of such physiological changes. It found structural abnormalities in the density of grey-matter (which constitutes most of the brain’s neuronal cell bodies), in both the amygdala and nucleus accumbens, along with changes in their volume and shape. In addition, their analysis of marijuana users showed reduced grey-matter density in other regions of the brain, including the prefrontal cortex. Numerous previous studies have shown that dysfunction in the prefrontal cortex is associated with decision-making abnormalities in addiction. And other functional-MRI and magnetic-resonance-spectroscopy studies have confirmed that marijuana use may affect how this region functions.

Pre-frontal Cortex er delen av hjernen knyttet til «høyere» personlighetsfunksjoner. Nyere MR-studier av Acem-meditasjon viser at dette også er området der egenaktiviteten av meditasjonen utføres.

6 kommentarer om “Pot Is Not Great

 1. «Dette samsvarer med tidligere studier, som blant annet forklarer denne sammenhengen med at akutte effekter av cannabisbruk, som panikkanfall, forvirring, hallusinasjoner, mistenksomhet og paranoia kan utløse aggressivitet. »

  Hvor mange av disse akutte effektene stammer fra forbudet, og hvor mye av det stammer fra «dopet»? Kan det være at en del av disse mentale stressorene også har å gjøre med å stå i konflikt med loven?

  «Sammen med kollega Thor Norström har hun gjennom en langtidsstudie blant norske ungdommer funnet at cannabisbrukere oftere rapporterte voldsbruk enn andre ungdommer.»

  «I Rossows og Nordströms analysemodell fant forskerne at en fordobling i hyppigheten av cannabisbruk ville øke frekvensen av voldsbruk med fire prosent.»

  Oftere er et hederlig ord når man snakker om en økning på 4 prosent.
  Jeg ser den. Marginalt mer hadde kanskje vært mer treffende? Men man jo GIDDE å lete etter tallene før man sauser det over til neste nettside.

  Cannabis som voldsutløsende faktor drukner jo i alle de andre forslagene. Om det var en god studie med noen funn i det hele tatt (??) drukner i beskriver som:

  «I det neste analysetrinnet tok imidlertid forskerne høyde for en rekke andre faktorer som kan bidra til en slik samvariasjon, som for eksempel alkoholbruk og impulsivitet.»

  «- Vi fant da at samvariasjonen mellom cannabisbruk og vold ble mye mindre, men at det fremdeles var en viss sammenheng, sier hun.»

  Ellers ville jeg søkt meg på risikosøkende atferd og høy intelligens, Odd Busmunrud. Kanskje du får deg noen overraskelser. Det peker på en helt annen sammenheng enn du trekker her, nemlig at det er noen av samfunnets over gjennomsnittlige intelligente som faller utenfor eller innenfor (fra ens ståsted) på denne måten.

 2. Foreslår at man leser originalartiklene før man uttaler seg om innholdet i dem.

  Følgende er hentet fra den i artikkelen refererte studie:
  «Gray matter density measures
  The whole-brain gray matter density analysis revealed greater
  density values in marijuana users than in control participants in
  the left nucleus accumbens, extending to subcallosal cortex, hypothalamus,
  sublenticular extended amygdala, and left amygdala»

  Dette indikerer altså økt mengde «av de små grå», ikke redusert mengde.
  Dette er også en av grunnene til at medisinsk marihuana ansees å ha positiv effekt på alzheimer pasienter, på grunn av at den stimulerer til generering av nye hjerneceller.

  Rapporten har en god del svakheter:
  «Marijuana users reported
  drinking a greater number of alcoholic drinks per week than control
  participants and showed a trend toward a significant difference on
  AUDIT (Table 1),»

  «Marijuana participants were
  not excluded if they had used other illegal drugs in the past»

  «Early exposure to alcohol may have
  also affected brain structure (although no participant met criteria
  for past alcohol abuse or dependence).»

  Det ble dessuten bare foretatt et enkelt scan, så man har ingen mulighet for å si at dette er forandringer, man kan bare konstatere forskjeller, og det var kun snakk om 40 personer her, 20 i brukergruppen og 20 i kontrollgruppen.
  I tillegg var en del av brukerne ikke akkurat moderate brukere, som også fremgår av originalartikkelen.

  Link til originalartikkelen:

  Klikk for å få tilgang til zns01614005529.pdf

  Link til forskeres kritikk av artikkelen:
  http://www.medpagetoday.com/Neurology/GeneralNeurology/45290?isalert=1&uun=g340526d1133R5334363u&utm_source=breaking-news&utm_medium=email&utm_campaign=breaking-news&xid=NL_breakingnews_2014-04-16

  http://liorpachter.wordpress.com/2014/04/17/does-researching-casual-marijuana-use-cause-brain-abnormalities/

 3. <>

  Dette siterte utdraget er hentet fra The Economist: http://www.economist.com/blogs/babbage/2014/04/marijuana

  Originalartikkelen som The Economist siterer, er publisert i Journal of Neuroscience .
  .http://jn.sfn.org/press/April-16-2014-Issue/zns01614005529.pdf

  Originalartikkelen er kritisert fra flere forskjellige seriøse forskerhold.

  Noe av kritikken går blant annet ut på at det var en svært liten gruppe deltakere, at noen av deltakernes forbruk grenset til storkonsum, og at det bare var gjort ett scan, hvilket ikke beviser forandringer, bare forskjeller mellom gruppene.

  I følge artikkelen selv, var ingen av deltakerne blitt utelukket pga tidligere bruk av andre typer stoffer, og tidlig alkoholdebut kunne heller ikke utelukkes som mulig årsak til forandringene.

 4. Det kan godt hende dine innvendinger er gyldige når det gjelder denne konkrete studien. Samtidig er det min klare erfaringer at for en del personer slår hasjbruk svært negativt ut på en del personers evner til å fokusere livsenergien sin på arbeid og relasjoner. Selv milde halusinogener etterlater psykologiske rester som for noen kan slå ut svært negativt på hele livsløpet. Dette er provoserende perspektiver i samtidens «alt-er-greit»-postmodernisme, fordi det dypest sett holder opp en form for moralisme som sier det motsatte: Det er ikke greit å bruke halusinogener.

  For meg er det tydelig at debatten rundt liberalisering har svært få av disse perspektivene inne. I USA i dag sliter de blant annet med å finne gode måter å begrense hasjbruk og bilkjøring på. Hvordan måler du «promillen» for hasjbrukere.

  For meg er det rimelig klart at jeg ikke vil slippe barna mine ut langs en skolevei der det kjører husmødre i SUVer som har startet dagen med en tjall fordi man i det store og hele er enige i at dette er helt ok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s