Når løssalget går på livet løs

Det er avsagt endelig dom i saken som tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken hadde anlagt mot dagbladet etter at Dagbladet hengte ham ut som rasist. Dagbladet er naturlig nok misfornøyd, og avisens sjefredaktør sier at:

«Dommen er vanskelig fordi det nå er et spørsmål om hvilke muligheter vi har i det norske samfunnet for å omtale hverdagsrasisme. En domfellelse som vi nå har vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten. Det har jeg sagt før, og det gjentar jeg, og jeg tror ikke det er akkurat dette Norge trenger i året for grunnlovsjubileet.»

Den menneskelige siden ved saken later til å være sjefredaktøren uvedkommende. Her hadde man altså en anonym ambulansesjåfør som gjorde en forståelig feilvurdering. Det er betimelig at media tar opp spørsmålet om hverdagsrasisme. Men var det nødvendig å gjøre det på en måte som førte til at en vanlig helsearbeider fikk livet snudd opp ned ved å bli smurt utover forsiden på tabloidavisene, og som også hadde den følge at ambulanser ble lagt for hat i deler av befolkningen. Mistanken om at dette ble gjort for å øke løssalget er til stede. Løssalgsavisenes forside er jo deres salgsplakat. Det er vanskelig å se at dommen setter grenser for muligheten til å omtale hverdagsrasisme slik sjefredaktøren mener den gjør.

Det mest skremmende  her er at selv nå er ikke Dagbladet villig til å be om unnskyldning, etter at de har tapt i tre rettsinstanser. Det er imponerende av Erik Schjenken at han har hatt krefter til å stå dette løpet fullt ut. Hadde han tapt ville han blitt økonomisk ruinert. En viss ydmykhet fra Dagbladet hadde vært å vente. I stedet mener Dagbladets sjefredaktøren at Grunnloven gir ham rett til å ødelegge mennesker.

Har de glemt sakene med Tore Tønne og Erik Jarve som ble drevet i døden av blant annet Dagbladet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s