Jakten på den siste kjøttbiten

20. februar hadde Schrödingers katt jakten på kjøttet som tema. Der jaktet programlederne Eldrid og Per Olav på lykken, som for dem var ensbetydende med en god biff.

Samtidig blir vi flere og flere mennesker på denne kloden, og Schrødingers katt påstår at alle vil ha kjøtt. Men selv de kjøttelskende programlederne innser at det kan bli vanskelig med biff hver dag i fremtiden. Kjøttproduksjon er jo en særdeles ressurskrevende måte å skaffe seg næring på. 20% av utslippene av drivhusgasser skyldes menneskenes kjøtthunger. Og i en tid hvor kjøttspisingen går til himmels også i land som Kina og India sier det seg selv at dette går galt, og FN sier da også at vi må spise mindre kjøtt.

Riktignok spør Schrødingers katt om vi har alternativer, og jeg hadde da ventet at svaret skulle være at man kunne bytte ut litt av kjøttet med mer plantebasert føde. Men den gang ei.

I Kina selges levende skorpioner i litervis som mat.
I Kina selges levende skorpioner i litervis som mat.

Eldrid dro til Nederland for å finne biffalternativer, og fant både larver og gresshopper. Per Olav satte sitt håp til genmodifiserte planter som kunne bli mer effektiv dyremat, og genmodifiserte dyr som kunne utnytte maten bedre. Og kanskje kunstig kjøtt, dyrket i laboratoriet.

For meg, som er vegetarianer, blir det et visst latterlig skjær over denne frenetiske jakten på den siste kjøttbiten. Tanken på rett og slett å kutte ut noen av kjøttmåltidene er visst ikke noe alternativ for denne gjengen. Derimot var ikke Per Olav fremmed for tanken på å spise rottekjøtt, riktignok godt stekt, siden det var fullt av tarmbakterier. Men et visst håp er det jo, vegetarmat blir stadig mer akseptert. Så kan jo kjøttspiserne sitte der med rottebiffen sin.

Bon appétite

En kommentar om “Jakten på den siste kjøttbiten

  1. Er enig, det var jo en nedtur at de var så fiksert på kjøtt, som «kjøtt» eller som laboratoriedyrket. Ganske ressursødende i grunnen. Skulle ønske de kunne gå vegetarianerne litt nærmere på klingen. Folk trenger jo litt insipirasjon for å skjønne at middagen ikke står og faller med kjøtt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s