Drikk vann og spis epler

Du har kanskje hørt at sukkerholdige leskedrikker som Coca Cola ikke er bra for kroppsvekta. Men det er visst enda verre. En undersøkelse som nettopp er publisert i det amerikanske tidsskriftet JAMA Internal Medicine viser at heller ikke hjertet har godt av sukker.

Det er ett av funnen fra en større amerikansk helseundersøkelse. Litt over 30000 personer ble fulgt i omtrent 15 år, kostholdsvaner ble kartlagt og dødelighet av hjertesykdom registrert.

Her ble blant annet inntak av tilsatt sukker i kosten registrert, altså sukker som kom i tillegg til det som naturlig finnes i frukt og saft. Det vil si sukker fra leskedrikker, kaker desserter og slikkerier.

Det ble funnet at de fleste amerikanere får mer enn 10% av sitt kaloribehov dekket fra slikt sukker, men en del får over 30% av kaloribehovet sitt derfra. Og det var en klar sammenheng mellom inntaket av tilsatt sukker og dødelighet av hjertekarsykdommer. Resultatet var nesten skremmende.

Sammenlignet med de som fikk 8% av kaloribehovet sitt dekket med tilsatt sukker , var dødsrisikoen blant de som fikk 17 til 21 prosent av sitt kaloribehov dekket med på denne måten 38% større. Og de som dekket mer enn 21% av energibehovet sitt med sukker hadde omtrent dobbelt så stor dødsrisiko fra hjertekarsykdommer, og de som fikk i seg mest sukker hadde nesten tre ganger så stor risiko.

Konklusjonen må være: Hvis du ikke vil dø for tidlig – ta deg et eple når du får lyst på noe godt, og slukk tørsten med vann helle enn Cola.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s