Varmerekord i Alaska, rekordtørke i California

Temperatur sammenlignet med normaltemperaturen for siste uke i januar. (Kilde: NASA)
Temperatur sammenlignet med normaltemperaturen for siste uke i januar. (Klikk på bildet for å se det tydeligere) (Kilde: NASA)

Mens store deler av USA gledet klimafornektere verden over med flere kuldeperioder i januar i år,  hadde Alaska en noe mer upåaktet rekordvarme. Kartet ovenfor viser gjennomsnittstemperaturer for uka 23. til 30. januar sammenlignet med gjennomsnittet for samme uke i tidsrommet 2001 til 2010. Enkelte steder hadde temperaturer opp til 22 grader (C) over normalen. Samtidig kom det mye regn som fikk elvene til å vokse, og utløste også ekstremt store snøskred. Den eneste veien til havnebyen Valdez ble dekket med opp til 30 meter snø fra snøskredene.

Samtidig kan California få den tørreste vinteren noensinne.  Bildene nedenfor viser forskjellen mellom januar 2013 og januar 2014. Begge bildene ble tatt 18. januar. Det venstre bildet 18. januar for ett år siden, det til høyre 18. januar i år.

Cal tørke
Satellittbilder av den midtre delen av California fotografert 18. januar 2013 til venstre, og 18. januar 2014 til høyre. San Fransisco er omtrent midt på bildet ute ved kysten. (Klikk på bildet for å se det tydeligere.) (Kilde: NASA)

Det er ikke vanskelig å se at vegetasjonen vest for Sierra Nevada var mye grønnere i fjor enn i år. Enda tydeligere er snødekket i Sierra Nevada, som er nesten fraværende i år. (Sierra Nevada betyr snøkledd fjellkjede). Begge forholdene, både i Alaska og California, har samme årsak. En høytrykksrygg som ligger urørlig ute i Stillehavet fører til at varm og fuktig luft, som vanligvis skulle kommet inn til California og legge fra seg vannet sitt der, nå blir ledet nordover til Alaskaog gir rekordtemperatur og regn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s