Influensavaksine reduserer hjertedød

intramuscular-injection-3-818506-mÅrets influensaperiode nærmer seg, og en av de gruppene Folkehelseinstituttet anbefaler å ta influensavaksine er de med kronisk hjerte-og karsykdom.

En undersøkelse som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA, og som var et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra en rekke land, viser at dette absolutt har noe for seg. Det var en metastudie, en gjennomgang av fem forskjellige undersøkelser, og viser at det var en vesentlig reduksjon i antall hjerteanfall og hjertedød det første året blant de som hadde tatt influensavaksine.

6400 pasienter med høy risiko for hjertelidelser var undersøkt, og i det aktuelle tidsrommet var det 246 alvorlige hjerteanfall, og 97 dødsfall av hjertesykdom blant disse. For pasienter med stabil hjertesykdom reduserte vaksinasjonen risikoen for nye hjerteanfall med 36 prosent, og for de som hadde hatt et hjerteanfall i løpet av det siste året før vaksinasjonen ble risikoen redusert med 55%.

Med tanke på at influensaperioden nå nærmer seg, er dette informasjon som det kan være verdt å ta med seg. Mange er kanskje litt skeptiske til å ta vaksine, men som hovedforfatteren bak undersøkelsen, den kanadiske kardiologen Jacob A. Udell sier til New York Times:

“People who don’t like vaccines probably don’t like dying from heart attacks either. Maybe this is a good enough reason for the skeptics to go and get their flu shots.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s