Ny krise for amerikansk dødsstraff

Lethal_Injection_Room
Dødskammeret i San Quentin-fengslet i California. (Kilde: Wikipedia Commons)

Dyadebloggen har tidligere skrevet om problemet med dødsstraff i USA  , hvor mangel på natrium thiopental, som ble brukt til henrettelser, førte til at flere dødsdømte fikk forlenget livet. Mangelen skyldtes at EU forbyr eksport av stoffer som kan brukes til henrettelser. Prosedyren som ble brukt den gangen var:

thiopental to sedate the prisoner, muscle relaxant pancuronium bromide to induce paralysis, and potassium chloride to stop the heart

Den krisen ble løst, da man fant at bedøvelsesmiddelet pentobarbital kunne brukes i stedet. Men nå har den danske produsenten, som er USA’s eneste kilde, satt foten ned på grunn av menneskerettighetslovgivningen i Danmark og EU. Og et nytt middel, Propofol, er blitt utelukket fordi den tyske produsenten truer med å stoppe salg til USA hvis det brukes til henrettelser. Og dette er et stoff som brukes svært mye ved operasjoner, og i mange tilfeller finnes det ingen erstatning.

Det skal ikke være lett å ta livet av noen, i alle fall ikke når man er så opptatt som amerikanerne av å gjøre det minst mulig ubehagelig både for den som skal dø og for bødlene. Foreløpig har denne krisen i alle fall ført til at en dødsdømt i Missouri har fått forlenget livet, i påvente av at man skal finne en akseptabel måte å ta livet av ham.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s