Ny hårvekst

Skallet mannHårtap oppleves som et stort problem for mange menn. Et Google-søk på “hair loss” gir 185 millioner treff, og det er mange teorier om hva det skyldes. En populær teori er at menn som mister håret tidlig har høyt testosteronnivå og derfor er ekstra virile, men det er visst bare en fattig trøst som ikke stemmer. Et nettsøk på “hårtap+menn+kur” gir 11700 treff. Tilbudet for både utvortes og innvortes kurer for hårtap er betydelig.

Men den eneste noenlunde sikre kuren er visst hårtransplantasjon, hvor hårsekker flyttes fra mindre synlig områder på kroppen til mer synlige områder. En ulempe her er at det er begrenset mengde hår som kan flyttes på.  Men nå er det kommet forskning som gir håp om at det kan dyrkes kunstige hårsekker som så kan implanteres på de hårløse områdene.

Amerikanske og britiske forskere har lykkes å dyrke fram hårsekker fra hudceller.  Det var ikke helt enkelt å få det til. For hudceller fra mus fungerte det å dyrke dem på vanlig måte i en flat petriskål. De klumpet seg sammen og dannet hårsekker på egen hånd. Men i hudceller fra mennesker var de genene som får cellen til å danne hårsekker, og dermed grunnlag for hårvekst, slått av, så de vokste bare flatt utover. For å få hudcellene til å danne hårsekker måtte de dyrkes i hengende dråper med vekstmedium.

Foreløpig er det for tidlig å si om dette kan bli en alminnelig kur for skallethet, men det kan i alle fall gi håp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s