Karbonfangst er vanskeligere enn Stoltenberg trodde

Mongstad.1
Kilde: Nina Aldin Thune/Wikipedia Commons

Det har vi nå fått vite, etter at Mongstadprosjektet ble nedlagt. Men dette er blitt lagt merke til også utenfor Norges grenser.

I USA ble det for få dager siden fremlagt krav til CO2-utslipp fra nye kraftverk.  Krav som kullfyrte kraftverk bare kan oppfylle ved å installere karbonfangst. (Gasskraftverk oppfyller allerede disse kravene.) Tidsskriftet Science skriver i den forbindelsen at:

U.S. Carbon Plan Relies on Uncertain Capture Technology

Og henviser i den forbindelsen til nedleggelsen av Mongstadprosjektet

The so-called Mongstad project was just the kind of CCS (carbon capture and storage) demonstration project that specialists say will be critical to making the technology practical, allowing coal-fired power to satisfy the proposed U.S. regulations. Its cancellation, after the project went 50% over budget, was part of a discouraging pattern.

Men Mongstad er ikke det eneste karbonfangstprosjektet som har stanget hodet i veggen. Howard Herzog ved anerkjente MIT har dokumentert at mer enn 25 andre større karbonfangstprosjekter verden over er nedlagt eller satt på vent de siste årene. Det skyldes ikke at regjeringer og insustri ikke er interessert. Det amerikanske miljøverndepartementet har fått seks milliarder dollar til forskning og utvikling av karbonfangst siden 2008. Det har gitt noen resultater. Blant annet er energiforbruket ved karbonfangst med nåværende teknologi redusert med 10%. Men det spørs om det er nok. Et pilotprosjekt i West Virginia tyder på at kraft fra et kraftanlegg med fullskala karbonfangst kommer til å koste 50% mer enn kraft fra et tradisjonelt anlegg. I en verden hvor pengene rår spørs det om forbrukerne er villige til å betale for det. Det koster å redde klimaet, men det kommer til å koste atskillig mer å bare la det skure. Men kanskje ikke karbonfangst er veien å gå.

Kullkraftverk
Kullkraftverk i Kina. Kilde: Wikipedia commons

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s