Når ugresset blir resistent

Garantert uten Roundup
Garantert uten Roundup

Det er sikkert velkjent for de fleste at bakterier kan utvikle resistens mot antibiotika. Det er rett og slett et utslag av Darwins «survival of the fittest» – «de best tilpassedes overlevelse». Når det oppstår mutasjoner som gjør noen individer motstandsdyktige mot uheldige miljøpåvirkninger, er det de som overlever og bringer sine gener videre.

Det er derfor ikke overraskende at ikke bare bakterier blir resistente mot de stoffene vi utvikler for å bekjempe dem. Moderne landbruk og hagebruk er etter hvert blitt avhengig av ugressmidler som glyfosat, kjent under varemerket Roundup.  Det tok av for alvor etter at glyfosatprodusenten Monsanto på 1990-tallet utviklet genmodifiserte nyttevekster som er resistente mot glyfosat. Så nå kunne bøndene bare pøse på med Roundup for å holde ugresset nede.

Men naturen slår tilbake. Ugresset er i stand til å genmodifisere seg selv , så nå er det oppstått ugress som er motstandsdyktig mot ugressmidler. I USA vokser og trives nå glyfosatresistent ugress på markene med soyabønner, mais og bomull. Derfor må bøndene ta i bruk andre ugressmidler. Men også disse ser det ut til at ugresset utvikler resistens mot. Amerikanske bønders utgifte til ugressmidler er blitt femdoblet i løpet av få år. De eneste som kan ha glede av denne utviklingen er firmaer som Dow, Bayer, Syngenta og Monsanto, som både kan utvikle nye herbicider og samtidig få monopol på å selge patentert såfrø som er resistente mot dem.

En kommentar om “Når ugresset blir resistent

  1. Kanskje på tide å vekke til live pjokken som lå og lukte i turnipsåkerens gress? Men gi ham bedre redskap og solbeskyttelse med høy faktor når han (og hun) skal røske opp ugresset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s