Norge har utviklet strålevåpen!!

GoldenEye_-_UK_cinema_posterStrålevåpen er vanlige i science fiction. Men nå har forskere i Norge utviklet et virkelig strålevåpen, som ligner på det som ble introdusert i James Bond filme GoldenEye, og som kunne ødelegge elektronikk og skape kaos. Dette har vakt oppmerksomhet også i utenlandske medier.

Stadig økende bruk av elektronikk gjør også vår hverdag mer sårbar for elektromagnetiske forstyrrelser som mikrobølger. For eksempel kan mikrobølger interferere med elektronikken i moderne biler, og kan være et alternativ til å bruke spikermatter for å stoppe et kjøretøy.

Forsker Odd Harry Arnesen ved Forsvarets forskningsinstitutt leder det europeiske forskningsprosjektet Hipow, som skal finne metoder som beskytter sivil, kritisk infrastruktur mot elektromagnetiske trusler. Slike trusler kan være både naturlige, som lyn, og menneskeskapte, som mikrobølgevåpen. Nedenfor forteller han mer om både å beskytte seg mot mikrobølgestråling, og om hvordan den for eksempel kan brukes til å stoppe en bilbomber, eller en bil som forsøker å unnslippe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s