Går vi mot en ny istid?

Stikk i strid med mange spådommer har isen i Arktis økt med 60 prosent på ett år.

Det skriver Hegnar Online.

Dagbladet følger på med:

– Vi går fra global oppvarming til global nedkjøling.Hevder ny rapport snur gradestokken opp ned.

Begge har hentet nyheten fra MailOnline som skriver:

And now it’s global COOLING! Record return of Arctic ice cap as it grows by 60% in a year

Og The Telegraph skriver at:

Global-warming – No – actually-were-cooling – claim-scientists.

Klimafornektere plukker enkelttall som passer
Lang erfaring med klimafornektere har lært meg at man bør sjekke påstander av denne typen. Særlig har klimafornektere en lei tendens til å se på enkelttall og plukke de som passer til det de forfekter, i stedet for å se på helheten.  Så la oss se på målingene av isdekket i Arktis.

National Snow & Ice Data Center (NSIDC) har fulgt isen i Arktis siden 1979, og publisert arealet av isdekket daglig til og med år 2012.
Dataene finnes her:

Videre har Arctic Sea-Ice Monitor publisert data daglig siden 2002. Jeg har tatt meg bryet med å laste ned begge data, og beregne det gjennomsnittlige isdekket første uke i september for hvert år. I grafen nedenfor har jeg også lagt inn en trendlinje som er tilpasset dataene på best mulig måte og viser en middelverdi for isdekket. Her ser man at det er en tydelig trend, og at årets tall ikke er unormalt høye. Det er heller fjorårets som er unormalt lave. Det er vanlig at måleverdier som svinger om en middelverdi søker mot denne, og årets høye verdi er en naturlig justering mot en stadig avtagende middelverdi.

Isdekke i Arktis første uke i september. Kilder: National Snow & Ice Data Center og Arctic Sea-Ice Monitor. (Klikk på bildet for å se det tydeligere)
Isdekke i Arktis første uke i september. Kilder: National Snow & Ice Data Center og Arctic Sea-Ice Monitor. (Klikk på bildet for å se det tydeligere)

For å vise tendensen de siste årene har jeg også lagt inn de siste 12 årene med en lineær trendlinje nedenfor. Her ser man at trenden er en gjennomsnittlig reduksjon av isdekket på 158 000 kvadratkilometer i året med et 95% konfidensintervall på mellom  55 000 og 260 000 kvadratkilometer/år. Påstanden om 60% økning på ett år er forresten noe overdrevet. Isdekket første uke i september i år er 48% høyere enn tilsvarende uke i fjor.

Isdekke fra 2002(2)
Isdekke i Arktis første uke i september siden 2002. Kilde: Arctic Sea-Ice Monitor. (Klikk på bildet for å se det tydeligere)

En langt mer omfattende gjennomgang av dette er å finne i The Guardian.  Der finner du også animasjoner som viser hvordan en klimaskeptiker leser de grafene som er vist ovenfor, og hvordan både skeptikere og realister leser grafene for global oppvarming.

2 kommentarer om “Går vi mot en ny istid?

  1. Takk for tipset. Det er fint at flere tar fatt i tøvet fra klimafornkterne. Jeg holder på å se litt på påstandene om at oppvarmingen har stoppet opp, og det kommer nok noe om det her om ikke så lenge. Den har jo faktisk ikke stoppet opp.
    Trenden siden 2000 er faktisk høyere enn den var i tidsrommet 1980 til 1989. Den tilsynelatende avflatingen er et synsbedrag når man bare ser på kurvene uten å beregne den langsiktige trenden. I tillegg er det, som skrevet i det du lenker til, belegg for at en vesentlig del av overskuddsenergien vi mottar fra sola er blitt lagret i havet. Og siden varmekapasiteten av verdenshavene er omtrent 1000 ganger større enn varmekapasiteten av atmosfæren, sørger havet for å holde temperaturen mer stabil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s