For mye og for lite er like ille

Noen steder får for mye av det, andre for lite. Det er regn det dreier seg om. De siste dagers lokale skybrudd i  Telemark og andre steder i vårt nærområde blir bare som en liten skur sammenlignet med det som skjer i mer folkerike land. Andre steder er det så tørt at landbruk blir umulig. Både ekstrem nedbør og ekstrem tørke er en forventet følge av de globale klimaforandringene. Og det er ikke bare fattige land i den tredje verden som rammes.

I hele det vestlige USA gjør klimaendringene seg gjeldende. Det er tørke over 87% av landområdet. Los Angeles Times skriver.

Nevada is removing wild horses and stocks of cattle from federal rangelands, Wyoming is seeding clouds as part of a long-term «weather modification program,» officials in Colorado say the state’s southeastern plains are experiencing Dust Bowl conditions, and the entire western U.S. has been beset by more frequent and ferocious wildfires across an ever-more combustible landscape.

Men den tørreste av de tørre er New Mexico. Rio Grande er blitt så tørr at mange kaller den Rio Sand. Mange spør seg ikke lenger om det kan bli verre, men om det noensinne kan bli bedre, og om økosystemet noensinne kan komme seg igjen. De siste tre årene har vært de tørreste siden nedbørsmålinger begynte i 1895. Folk begynner å spørre seg om dette er et resultat av permanente klimaforandringer, eller bare naturlige variasjoner

The question many here are grappling with is whether the changes are a permanent result of climate change or part of cyclical weather cycle. Jones, a member of the governor’s drought task force, is cautious about identifying three years of extreme drought as representing a new climate pattern for New Mexico. It could be a multi-year aberration.

Men uansett er det en katastrofe for bøndene. Det er blitt så tørt at præriegraset forsvinner, og bare seiglivet buskas blir igjen. Noen steder trengs det nå 250 hektar beitemark for å holde liv i 3-5 kuer. En vanlig ørken kan fø fem ganger så mange.

New Mexico

Oppdatering 12/8:

New York Times skriver også om dette, og om hvordan det snart blir slutt på gressplener mange steder. Og det begynte for flere år siden. I Las Vegas betaler byen huseierne for å kvitte seg med plenene sine. Siden 2003 har byen betalt 200 millioner dolar for å bli kvitt 15 kvadratkilometer gressplen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s