Kan det bli for mye trening?

Det er hevet over enhver tvil at fysisk inaktivitet er helseskadelig. Men hva med overdreven fysisk aktivitet? Blant annet har det vært snakk om at deltagere i Birkebeinerrennet lettere kan få hjertearytmi.

Vasaløpet er enda mer anstrengende enn Birkebeinerrennet. Nå har svenske forskere undersøkt hvordan det forholder seg med deltagerne der. Alle svenske deltagere som fullførte Vasaloppet i 1989 til 1998, i alt 52755 personer, er fulgt opp fram til slutten av 2005 gjennom det nasjonale helseregisteret, med tanke på uregelmessigheter med hjertet.

Bedre helse enn gjennomsnittet
Generelt har deltagerne i Vasaløpet bedre helse enn gjennomsnittet. De har, ikke overraskende, mer fysisk aktivitet i fritida enn Medelsvensson. De røyker mindre, spiser mindre fett og mer fiber, og har lavere dødelighet av alle årsaker.

De sprekeste mest utsatt
I løpet av oppfølgingstida ble det registrert 919 tilfeller av arytmi. Kanskje ikke uventet økte forekomsten med alderen. Forekomsten økte også med antall fullførte løp. De som fullførte fem eller flere løp hadde omtrent dobbelt så stor forekomst som de som hadde fullført ett til to løp. De raskeste hadde også litt høyere forekomst enn de langsomste. Deltagerne ble også delt inn i grupper etter yrke. Med tanke på at det later til å ha blitt en slags status for næringslivsledere å delta slike evenementer var det interessant å se at forekomsten av arytmi var prosentvis størst hos høyere funksjonærer, og minst hos de som ble klassifisert som «blue collar», altså vanlige arbeidere.
Undersøkelsen er publisert European Heart Journal og er tilgjengelig på nettet.

Ingen unnskyldning for sofakroken
Hvis noen skulle få lyst til å bruke denne undersøkelsen som et påskudd til fysisk inaktivitet kan det være greit å merke seg hva Kasper Andersen, en av forskerne bak undersøkelsen, sier til New York Times.

……“although we observed an increased risk of arrhythmias in the more trained athletes, physical activity and exercise have positive effects on the risk of other diseases.”…..“I do not think that it has suddenly become dangerous to exercise,” … Vasaloppet participants tended to live longer than other people in Sweden.

Og til de som planlegger å delta i utholdenhetsaktiviteter er hans råd:

 “Carry on as usual, but remember to listen to your body and seek a doctor if you experience any symptoms from your heart.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s