Polarforskning fra sofakroken

Polarforskere er menn med hundespann og rim i skjegget som sliter seg fram over isen. Det er i alle fall den første tanken som faller meg inn når jeg hører ordet. Men ikke nå lenger. Teknologien har tatt over.

 Kilde: NASA Goddard/Matt Radcliff

Kilde: NASA Goddard/Matt Radcliff

I juni og juli i år ble GROVER –  «the Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research», prøvd ut på innlandsisen på Grønland. GROVER er bygd av Goddard Space Flight Center, og konstruert av studenter på sommerleir ved Goddard i 2010 og 201.

Den har blant annet bakkeradar som trenger ned i snøen og isen og kartlegger de forskjellige lagene av is og snø, og på den måten skkaffe informasjon som kan hjelpe til å forstå klimaforandringene. Den er autonom og kan ferdes på egen hånd, på samme måten som Mars-sonden Curiosity som i sin tid ble prøvd ut på Svalbard.  Forskjellen er at Grønland er litt nærmere enn Mars, så GROVER kan styres fra sofakroken ved Boise State University i Idaho, som har vært involvert i prosjektet fra starten av. (Curiosity kan også styres, men det tar flere minutter før signalene når fram)

Se GROVER i virksomhet her, og lær litt om den nytten vi kan ha av den:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s