Oldingene blir sprekere

Old Man
Kilde: Marcelo Rabelo/stock.xchng

En plan utearbeidet av Helse- og omsorgsdepartementet anslår at antall personer  med demens vil fordobles innen år 2040. Dette vil føre til en tilsvarende økning av ressursbehovet innen pleiesektoren.

Men kanskje situasjonen ikke  er så kritisk likevel. To undersøkelser som nylig er publisert i tidsskriftet The Lancet kan tyde på det.
Den ene undersøkelsen er fra England og Wales, og sammenligner to undersøkelser av personer 65 år og eldre i de samme områdene, men med 20  års mellomrom. I den første undersøkelsen ble 7,635 personer testet for demens mellom 1989 og 1993. I den andre undersøkelsen ble 7796 personer i samme aldersgruppe mellom 2008 og 2011 undersøkt. I den første undersøkelsen ble 8,3% vurdert å lide av demens. I den andre undersøkelsen ble 6,5% vurdert å ha demens (Tallene er justert for forskjeller i alder og kjønnsammensetning mellom de to undersøkelsene slik at de er sammenlignbare). I rene tall betyr det omtrent 200 000 færre demente i det aktuelle geografiske området i 2011 enn hva man skulle ventet ut fra en framskrivng av funnene i undersøkelsen 20 år tidligere.

Danske oldinger
En lignende dansk undersøkelse ser på to sammenlignbare grupper med ti års mellomrom.  I 1998 ble alle gjenlevende dansker født i 1905 invitert til å delta i en  undersøkels hvor mental og fysisk helse ble målt. Av totalt 3738 personer som var i live da undersøkelsen startet deltok 2272  i undersøkelsen. De var da  93 år gamle.

Dette ble gjentatt i 2010 da alle som var født i 1915, og altså var 95 år gamle ble invitert til en ny undersøkelse. Her var det 2620 som var i live da invitasjonen ble sendt ut, og 1584 ble deltagere i undersøkelsen.
Her ble det funnet at de som var født i 1915 var i vesentlig bedre mental form enn de som var født i 1905. De som var født i 1915 klarte seg også bedre i dagliglivet enn de som var født i 1905, til tross for at de var to år eldre.

Det er vanskelig å si noe sikkert om betydningen av disse undersøkelsene, men det kan i alle fall indikere at det fremtidige pleiebehovet kanskje ikke blir fullt så stort som man har trodd til nå. Og som en ledende amerikansk demensforsker sier til New York Times:

“With these two studies, we are beginning to see that more and more of us will have a chance to reach old age cognitively intact — postponing dementia or avoiding it altogether. That is a happy prospect.”

I alle fall kan dette være oppløftende for de av oss som har nådd en alder der Altzheimerspøkelset lurer i bakgrunnen. Og kanskje kan det også være en inspirasjon til å forsøke å gjøre en egeninnsats  ved holde seg så noenlunde i fysisk form.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s