Kålhodets liv etter døden

basket_of_cabbages_1Menneskehoder som blir kappet av er nok å anse som døde, selv om den franske kjemikeren Antoine Lavoisier (som oppdaget oksygenet) bevarte sin forskertrang like til det siste da han ble dømt til døden under den franske revolusjonen, og benyttet anledningen til å finne ut om et avkappet hode fortsatt kunne tenke. Før falløksa falt ba han en venn se om hodet hans blunket med øynene etter å ha blitt skilt fra kroppen. Og angivelig skal hodet ha blunket i 15 sekunder.  Men det er nok en noe tvilsom historie.

Det som er mindre tvilsomt er at kålhoder fortsetter å leve etter å ha blitt skilt fra stilken de vokste på.
Amerikanske forskere kjøpte kålhoder og andre vekster på supermarkedet og studere dem i laboratoriet. Og de oppdaget at kålhoder som ble utsatt for vekslende lys og mørke slik de var vant til fra åkeren de hadde vokst på, produserte opp til tre ganger så mye glukosinolater som de som ble holdt i evig mørke. Glukosinolater er en gruppe stoffer som både hemmer utvikling av kreft hos mennesker, og dessuten beskytter kålplantene mot skadeinsekter. Kanskje man bør ta grønnsakene ut av grønnsakskuffen i kjøleskapet om dagen, og ikke la dem vansmekte i evig mørke. Da kan det  hende at kålhodet bli enda sunnere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s