Snakk med plantene dine

spansk pepperEn gammel dame jeg kjente mente at potteplantene hennes trivdes bedre når hun snakker med dem. Jeg syntes det hørtes litt rart ut. Men at planter som står ved siden av hverandre vekselvirker er kjent. Mulige forklaringer kan være at de vekselvirker ved å sende ut kjemikalier, ved berøring med hverandre eller ved at de skygger for hverandre.

Nå har forskere i Australia undersøkt om planter kan kommunisere med andre på mer subtile måter. De sådde frø av spansk pepper (chili) og plasserte noen skåler med frø rundt en basilikumplante som sto åpen, noen frø rundt en basilikumsplante som sto i en helt innelukket og skjermet boks slik at verken lys eller lukt slapp ut, og noen frø sto i rundt en tilsvarende tom boks. Det er visstnok kjent at basilikum får andre planter til å trives godt, så det var ingen overraskelse at frøene som var i nærheten av den åpne basilikumplanten spiret raskere enn de som var sto rundt en tom boks. Men mer overraskende var det at frøskålene som sto rundt den lukkede boksen med en basilikumplante inni også spiret bedre enn de som sto rundt den tomme boksen.

Forskernes trakk den konklusjonen at frøspirene merket at de var i nærheten av en vennligsinnet plante, også når den var helt avskjermet. De har litt vanskelig for å forklare dette, ett forslag er ørsmå lydsvingninger fra basilikumplanten.  Kanskje den gamle damen likevel var inne på noe.

5 kommentarer om “Snakk med plantene dine

 1. Min mor snakket også med plantene, og de trivdes og vokste som bare det. Men det var vel mest at hun ikke bare stod og snakket med de. Men heller at samtidig stelte hun med de, knep av et vissent blad, snudde de rundt, flyttet om, gjødslet og vannet. Hun klarte dette i en travel hverdag. Kanskje var det hennes form for meditasjon?

 2. Ifølge Mythbusters på Discovery Channel så vokser planter best når det spilles heavy rockemusikk og når man banner til plantene. Mozart og godsnakk var ikke like bra. Det viste seg imidlertid at vanningssystemet i forsøket ikke var helt bra og at det nok var rockeveksthuset som hadde den mest pålitelige vanntilførselen….

 3. Kanskje spansk pepper liker heavy rock og banning, mens roser foretrekker Mozart og salmesang. Jeg kan ellers ikke la være å tenke at dette er en type forskning som burde ligge godt an til en Ig Nobelpris

 4. Jeg har lurt litt på hvorfor programmet Mythbusters ikke får IgNobel-prisen, men det må være fordi de ikke publiserer arbeidet sitt i vitenskapelige journaler.

  NRK har også testet om kuer melker best når de hører på Mozart eller Arne Nordheim – og det var faktisk Nordheim som vant:
  http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.539544
  Men det kvalifiserer heller ikke til prisen av samme grunn – dette var et radioprogram.

 5. De fleste som har fått IgNobel-prisen har publisert sin forskning i tidsskrifter, noen i så anerkjente tidsskrifter som Physical Review. Men håpet er ikke helt ute for andre. Fjorårets litteraturpris gikk til den amerikanske riksrevisjonen:

  …for issuing a report about reports about reports that recommends the preparation of a report about the report about reports about reports.

  Men det var et konkret dokument det kunne referes til. TV eller radio er litt mindre håndfast.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s