Ingen tvil om global oppvarming

Emil A. Røyrvik skriver i en kronikk i Aftenposten 13. april  at

«Et hovedproblem med klimadebatten er den uvitenskapelige troen på vitenskapen. Tvil og skepsis bør ikke underkommuniseres.»

Kronikken gir inntrykk av at det er stor uenighet om klimaendringer er menneskeskapte, og om de i det hele tatt eksisterer.

Powell-Science-Pie-ChartMen hvor mye tvil og skepsis er det egentlig? James Lawrence Powell, som blant annet har vært en av vitenskapsrådgiverne for både presidentene Reagan og George H. W. Bush, har forsøkt å finne ut dette. Han har ved hjelp av Web of Science funnet fram til 13950 artikler om klimaendringer publisert i tidsskrifter med fagfellevurdering i tidsrommet 1991 til 2012.  Der fant han bare 24 artikler som avviste menneskeskapt global oppvarming. Artiklene som ikke avviste at global oppvarming er menneskeskapt har 33690 forskjellige forfattere. De 24 artiklene som avviser global oppvarming har 34 forskjellige forfattere. Riktignok avgjøres ikke vitenskapelige spørsmål med flertallsvoteringer, men det er ikke komme forbi at de som forsøker å så tvil om de menneskeskapte klimaendringene befinner seg på like tynn is som isbjørnene i Arktis.

Nevnes bør også Richard A. Muller, professor i fysikk ved Berkeley-universitetet, som var så klimaskeptisk at han startet sitt eget forskningsprosjekt, blant annet med støtte fra Koch Foundation som er en viktig finansieringskilde for klimafornektere. Men Muller fant ut fra sin egen forskning at den globale temperaturøkningen er enda større enn det IPCC hadde publisert, og at den utvilsomt er menneskeskapt. Han er ikke lenger klimaskeptiker.

2 kommentarer om “Ingen tvil om global oppvarming

  1. Kronikken i Aftenposten var nesten bare rundtomsnakk – så og si ingen konkrete faglige argumenter.

  2. Jeg hadde også litt problemer med å forstå hva han egentlig skrev om. Så det eneste konkrete jeg oppfattet var det jeg har gjengitt. Og jeg oppfattet det slik at han mente at klimaskeptikere og klimafornektere (jeg skille litt mellom de to begrepene) fikk for liten plass i det offentlige. Så da den undersøkelsen jeg refererer til dukket opp på min radar passet det bra å skrive om den.

    Og fra klimafornektere hører man jo stadig som et argument at «forskerne er heller ikke enige». De har ikke forstått mekanismene i den kunnskapsproduksjonen naturvitenskapelig forskning er. Eller de vil i alle fall ikke forstå det. Derfor kan det være et poeng å få fram hvor stor uenigheten egentlig er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s