Ricinus communis

En ulykke kommer sjelden alene. Ikke før har to spikerbomber sprengt vekk beina på tilskuere og deltager i Boston maraton, så dukker det opp brev med giftstoffet ricin, både til menige politikere og president Obama.

Ricinus communis i nyttevekstavdelingen i Botanisk hage på Tøyen. Den vokser ikke der nå lenger (Foto: Odd Busmundrud)
Ricinus communis i nyttevekstavdelingen i Botanisk hage på Tøyen. Den vokser ikke der nå lenger (Foto: Odd Busmundrud)

Ricin er en sterk plantegift som utvinnes fra ricin-bønnen som vokser på kristpalmen, Ricinus communis. Dette er en viktig kulturplante, som dyrkes for oljen som kan utvinnes fra den. Oljen, som også er kjent som lakserolje som brukes som avføringsmiddel, er et viktig råstoff i industrien. Årlig presses rundt en million tonn ricinbønner for olje. Og av det som er igjen etter at oljen er presset ut kan det utvinnes ricin, som er en av de sterkeste giftene som finnes, men ikke den sterkeste.
Den sterkeste plantegiften som finnes er Abrin som er omtrent ti tusen ganger giftigere. Den utvinnes av Abrus precatorius, som er vanlig i Indonesia, og vokser vilt i Florida der den er blitt innført som prydplante. Tidligere sto det også en Abrus precatorius i ett av drivhusene i botanisk hage på Tøyen, men den ser nå ut til å være fjernet. Heldigvis er frøene hvor giften finnes så harde at de er vanskelig å tygge i stykker så giften kommer ut. Og det er bra, siden de blant annet brukes til å lage perlekjeder og rosenkranser av. Ett av de engelske navnene på den er Rosary pea.

Ricin har vært vurdert som kjemisk stridsmiddel, og er mest effektivt hvis det sprøytes direkte inn i kroppen eller inhaleres som støv. Inntak gjennom munnen er mindre effektivt. Det ble blant annet brukt til å myrde den bulgarske dissidenten Georgi Markov i London i 1978. Da ble en bitteliten metallkule (1,5 mm i diameter) fylt med ricin skutt inn i låret hans med en paraply ombygd til et miniatyrgevær. For å holde giften på plass var åpningene hvor giften var plassert tettet med voks som smeltet i kroppsvarmen. I noen medier kan man nå lese at han ble stukket med en paraplyspiss innsatt med ricin. Det er tøv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s