Ring en bombe

De siste årenes teknologiske utvikling har gjort livet lettere for mange. Ikke minst er mobiltelefonen til stor glede for mange, og en plage for noen. Den gjør det også lettere å fyre av en bombe. Scientific American har snakket med en ekspert på det som i fagspråket kalles IED, Improvised Explosive Device, eller hjemmelaget bombe for å si det enkelt. Eksperten er E. J. Clarke, som blant annet har erfaring fra Irak. Og ikke minst i Afghanistan er dette velkjent, i form av veibomber som også har tatt livet av nordmenn.

Clarke beskriver hvordan man kan bruke en mobiltelefon til å sette av en bombe. Det er bare å ta en mobiltelefon, koble ledningen som går til høyttaleren til en elektrisk fenghette, eventuelt via et relé for å være sikker på at strømstyrken er stor nok. Det er ikke mye strøm som skal til skal til, jeg har selv brukt et vanlig lite 1,5 V batteri for å avfyre en fenghette. Det var som en demonstrasjon på et foredrag jeg holdt om hvordan elektriske utladninger utilsiktet kunne avfyre en sprengladning.

Og  med en mobiltelefon er det bare å ringe opp telefonen for å sette av en bombe. Da slipper man alt plunderet med å lage en tidsinnstilt mekanisme, eller det enda mer primitive med en passe lang lunte slik Breivik brukte da han sprengte Regjeringskvartalet. Man trenger ikke en gang være i nærheten, men kan sitte på den andre siden av jordkloden og følge den begivenheten man ønsker å ødelegge på TV. Man trenger bare mobildekning. Verden går fremover. Dette ville vært utenkelig den gangen jeg fikk min første telefon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s