Facebook’s paranoia

Dette er lov på Facebook
Dette er lov på Facebook

Innlegget mitt nedenfor om penisstørrelse refererte en nyhet i Scientific American (SciAm) om en undersøkelse hvor datagenererte bilder av nakne menn ble brukt for å finne hvordan kvinner reagerte på forskjellige mannlige kroppsatributter. Oppslaget i SciAm var illustrert med et eksempel av disse bildene. Da SciAm la dette ut på sin Facebookside ble det sensurert, så nå står det bare:

Facebook reached out to us to say that a committee of reviewers made the decision to delete our post about a research paper on penis sizes, not an algorithm. The issue was the graphic that accompanied the story, which showed computer-generated images of nude men. FB only makes narrow exceptions for nudity–you can post a photo of Michelangelo’s David, for instance.

Sensuren hadde altså vært gjenstand for komitébehandling hos Facebook. Innslaget var ikke automatisk slettet av et dataprogram. Det var altså mennesker som hadde fattet beslutningen om å slette en post som var lagt ut av verdens mest prestisjetunge populærvitenskapelige tidsskrift, og som refererte seriøs forskning, men som Facebook mener er pornografi.

Uten sladd er dette forbudt på Facebook
Uten sladd er dette forbudt på Facebook

Det er ikke så lenge siden Aftenposten ble utsatt for det samme etter å ha publisert et bilde av en naken Fridtjof Nansen. Så både et nakenbilde av en gammel mann og et datagenerert nakenbilde er altså forbudt på Facebook. Men heldigvis kan man legge ut et bilde av Michelangelo’s David.

I mitt innlegg hadde jeg brukt et bilde av en elefantpenis, og den ble ikke sensurert i lenken som er postet på Facebook. Jeg brukte ikke bildet fra SciAm siden det muligens er opphavsrettsbeskyttet. Men nå tar jeg sjansen på å vise en sensurert utgave jeg har hentet her.

Vil du se det usensurerte bildet må du gå hit. Forfatteren av artikkelen i SciAm hvor jeg har hentet det sensurerte bildet fra skriver mer om dette, blant annet:

This also brings to mind yet another image in which I return to that time when my elementary school librarian went through each new issue of National Geographic to make sure that no bare-breasted African tribal women made it to the shelves for the perusal of the boys in my third-grade class.

Og det minner meg om at da jeg bodde i USA på begynnelsen av 70-tallet risikerte TV-stasjonene alvorlige sanksjoner hvis de sendte en reklame for avføringsmidler hvor ordet forstoppelse (constipation) ble brukt. De måtte si uregelmessigheter (irregularities). Referanser til underlivet var forbudt. Hvordan det er i dag vet jeg ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s