Blir snøen på taket tyngre i mildvær?

Foto: Odd Busmundrud
Foto: Odd Busmundrud

I nord er det kommet mye snø i det siste, og NRK Nord-Norge siterer produktsjef Tom Berg Jensen i Sparebank1 Nord-Norge  som sier at:

– Når mildværet kommer nå fremover blir snøen veldig tung, og da kan noen konstruksjoner ta skade.

Dette er en sensasjon som ville være en Nobelpris verdig. Hvis snøen på taket blir tyngre når det blir varmere må det enten  bety at massen til vannmolekylene snøen består av øker når temperaturen stiger, eller at tyngdens akselerasjon stiger med økende temperatur. For antall vannmolekyler på taket forandres ikke om det blir varmere (med mindre det kommer mer snø eller regn, men det er ikke det dette handler om). Dette er elementær fysikk.

Produktsjefen i Sparebank1 må unnskyldes. Alle som har måkt snø vet at det er tyngre å måke kram snø enn nyfallen snø. Derfra er det lett å trekke den slutning at vekten av snøen på et tak øker når det blir mildvær, og det er det mange som tror. Men de glemmer at når det blir mildvær synker snøen sammen, så det blir mindre volum. Så massen pr kvadratmeter blir den samme, og det blir også kraften, altså vekta, den trykker på taket med. Så har du 500 kg snø pr kvadratmeter tak når det er kaldt, vil du fortsatt bare ha 500 kg pr kvadratmeter når mildværet kommer. Tålte taket ditt snøvekta midtvinters, vil det fortsatt tåle vekta når våren kommer. (Gjeldende krav i Troms er 600 kg/kvadratmeter.)

Hvis du er i tvil om dette stemmer kan du fylle en bøtte med snø og veie den. Så tar du den inn i varmen, og veier den når snøen begynner å smelte. Jeg kan garantere at vekta ikke øker. En annen sak er at det kan være fornuftig å måke taket i tide. Ikke fordi det blir varmere i været, men fordi det kan komme mer nedbør, og da øker selvfølgelig belastningen på taket.

En kommentar om “Blir snøen på taket tyngre i mildvær?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s