Hva består ingenting av?

American Museum of Natural History (foto: Odd Busmundrud)
American Museum of Natural History (foto: Odd Busmundrud)

Dette kunne vært en buddhistisk koan (gåte). Men nylig møttes fire fremstående fysikere og en vitenskapsjournalist til en offentlig paneldebatt  om ingenting i planetariet i The American Museum of Natural History i New York.

Moderatoren av diskusjonen innledet med å si:

The concept of nothing is as old as zero itself. How do we grapple with the concept of nothing? From the best laboratory vacuums on Earth to the vacuum of space to what lies beyond, the idea of nothing continues to intrigue professionals and the public alike.

Dette er ikke så ubetydelig som det kan synes, selv om det nok er et større spørsmål for filosofisk anlagte fysikere enn for menigmann. Men som en av paneldeltagerne sa: «Ingenting er den viktigste delen av Universet. Det er det det meste består av. Selv atomene vi alle er laget av består for det meste av tomrom. Men selv i dette tomrommet dukker virtuelle kvantepartikler opp og forsvinner hele tiden. Og tomrommet inneholder både rom og tid. Uten det ville ikke Universet eksistert, heller ikke vi.»

Og temaet strekker seg helt tilbake til spørsmålet om hvordan Universet oppsto – eller kanskje det alltid har eksistert. Og en fascinerende tanke som er populær blant de som steller med slike spørsmål er idéen om et multiverse. Et, kanskje uendelig antall, parallelle universer, hvor forskjellige fysiske lover gjelder. Og vi befinner oss i det universet der de fysiske lovene er slik at avanserte livsformer kan eksistere.

Også fysikere, som mange anser som de mest materialistiske menneskene, er opptatt av det evige spørsmålet: Hvorfor eksisterer vi? Og noen strekker tanken så langt som å kunne se en sammenheng mellom fysikernes strengteori og menneskelig væren og tanke og det vi ikke kan forklare ut fra dagens rasjonelle kunnskap. Samtidig er det ikke så dumt å ta til seg sitatet fra Theodore Roosevelt som er står på veggen over resepsjonsdisken i museet hvor debatten ble holdt:

…keep your eyes on the stars and keep your feet on the ground.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s