Etterkrigsgenerasjonen har hatt det for makelig

De som ble født de første årene etter krigen har hatt det bra. Men de har dårligere helse enn deres foreldre. Det viser en undersøkelse publisert i JAMA Internal Medicine. Forskerne sammenlignet helsedata for personer som var i alderen 46 til 64 år i 1988 til 1994  med personer i samme alder i 2007 til 2010, og som altså var født i 1946 til 1964. Resultatet var slett ikke oppløftende for den yngre generasjon. Blant etterkrigsgenerasjonen var det bare 13,2% som rapporterte at de hadde utmerket helse, sammenlignet med 32% i deres foreldregenerasjon da de hadde samme alder. Stort bedre var det ikke når det gjaldt andre helseindikatorer. Dobbelt så mange i den yngre generasjon gikk med stokk eller rullator, og 13,5% hadde funksjonshemninger, sammenlignet med 8,8% i deres foreldregenerasjon da de var på samme alder.

38,7% var fete (KMI>30) mot 29,4%. I etterkrigsgenerasjonen var det 35% som trente regelmessig, mot 29,4% blant deres foreldre. Og 52,2% bedrev ikke noen form for regelmessig fysisk aktivitet,  mot 17,4% i foreldregenerasjonen. Etterkrigsgenerasjonen drakk også mer alkohol, men på den positive siden var det færre som røykte.
Ikke uventet hadde etterkrigsgenerasjonen også høyere blodtrykk, og mer enn dobbelt så mange hadde høyt kolesterol, til tross for at over ti ganger så mange brukte medisiner mot dette. Flere hadde også diabetes. På den positive siden var at det færre hadde hjerteinfarkt og lungeemfysem, noe som nok skyldes færre røykere blant etterkrigsgenerasjonen. Dette er også kommentert på New York Times her.

2 kommentarer om “Etterkrigsgenerasjonen har hatt det for makelig

  1. Kanskje etterkrigsgenerasjonen var av et tøffere «stoff»? Kanskje de ikke hadde tid til å kjenne etter på de forskjellige «vondtene», og «vondtene» gikk mange ganger over av seg selv – erfarte de for egen del. De så også at andre kom over kneikene, det var normalt å ha (helse-)plager innimellom, dermed var det ikke så mye å «mase» med? Tanken slo meg da jeg leste innlegget her. I dagens helsedebatt kommer det jo også av og til ymt om at det er for mange plager som sykeliggjøres i for stor grad. Alt skal ha en diagnose og behandles.

  2. Men i etterkrigsgenerasjonen var det jo færre som mente at de hadde god helse. Så da må de jo ha hatt flere vondter de kjente på. Det må jo bety at det var den yngre generasjonen som ble sykeliggjort, mens deres foreldregenerasjon i større grad syntes de hadde god helse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s