Det grønnes i nord

For en del år siden fortalte en kollega som arbeidet med satellittovervåking at satellittbilder viste at våren kom tidligere her nord. I løpet av noen år begynte lauvtrærne å bli grønne et par uker tidligere enn før.

Nå har en internasjonal gruppe forskere, også en forsker fra Norge, systematisert satellittmålinger fra flere av NASA’s satellitter fra 1982 til 2011 og  sett på hvordan vegetasjonen på den nordlige halvkule, nord for 45 grader, har forandret seg i løpet av denne tiden.

Kilde: NASA's Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio.Klikk på bildet for å se et større bilde
Kilde: NASA’s Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio.
Klikk på bildet for å se et større bilde

Bildet av jordkloden ovenfor viser hvordan planteveksten har forandret seg i løpet av de 30 årene. I de grønne og blå områdene er det blitt mer plantevekst, mens i de oransje og røde områdene er det blitt mindre. Det er blitt en økning i planteveksten på 34 til 41 prosent av området, og en reduksjon på 3 til 5 prosent. Dette tilsvarer at man har flyttet seg 400 til 700 km sydover på 30 år.

Her skjer det en forsterkning av den globale oppvarmingen ved mindre områder blir dekket av snø og is, slik at sola varmer opp land og hav mer, og dermed blir lufta varmere. Dette blir ytterligere forsterket av at når permafrosten i de nordligste områdene tiner, vil metan som er fanget i jorda slippe løs, og mer karbon blitr tilgjengelig for bakterier som omdanner det til karbon dioksid. Klimamodeller viser at ved slutten av dette århundret vil temperaturen i nord bli den samme som temperaturen var 20 grader lengre syd i tidsrommet 1951 til 1980 (som er tidsrommet for normaltemperaturene NASA bruker).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s