Den stygge maskuliniteten og flukten mot guttemannen

Carl Henrik Grøndahl undrer seg over sammenhengen mellom guttemannens inntog og det tyve århundrets monstre:

Det 20. århundre gikk med til å nedkjempe de store, totalitære monstrene: Lenin, Stalin, Hitler, Mao. På ulike måter drømte de menneskehetens eldgamle drømmer om det gode liv, og de gjorde det på måter som åpnet avgrunner av lidelse. De var menn. DDR med Stasi må ha vært et av de mer umenneskelige regimer verden har sett. Styrt av menn.

Koblingen mot samtidens mannsbilder i populærkulturen:

I Thomas Seeberg Torjussens serie Koselig med peis (2011) er den sykelige maskuliniteten alle konflikters og all elendighets far. Her er ikke monsterfaren bare en skygge i fortiden. Vi møter ham i full utfoldelse, der han ødelegger for alle rundt seg. Ikke minst gjør han sine sønner til særinger. Karakteren Frank Brock-Hansen, paranoid, schizofren advokat fra 68-generasjonen med sprit og skytevåpen, er en storslagen parodi på en mann som herjer med verden ved å være mann. Sønnen Terje sier det som muligens er en kjerne: ”Tror ikke jeg har truffet noen på min alder som ikke har en far som er fucked.”

2 kommentarer om “Den stygge maskuliniteten og flukten mot guttemannen

  1. Jeg syntes også at dette innlegget hadde litt lite kommentarer?

    Jeg fant en artikkel idag som har undersøkt kvinners preferanser for mannlige ansikstrekk i ulike deler av verden. Den finner at kvinner i fattige land i større grad foretrekker menn med utpreget maskuline ansiktstrekk, mens i land med høy velstand velger kvinner menn med mindre maskuline ansiktstrekk. De mest maskuline ansiktstrekkene skapes av testosteron og stresshormoner – de gir mennnene andre egenskaper som er nyttige i en vanskelig verden, men som samtidig medfører risiko for vold og utroskap. I en trygg verden er det mindre behov for de gode egenskapene ved store doser mannlige hormoner og ulempene blir mer fremtredende. Dette er selvfølgelig bare en teori, men det kan kanskje være en tankevekker i diskusjonen om mannsroller som også er her på Dyadebloggen.

    Hele artikkelen ligger her:
    http://www.forskning.no/artikler/2013/mars/352584

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s