Vellykket terrorøvelse på Romerike

Illustrasjonsfoto Paul Wurtzer/stock.xchng
Illustrasjonsfoto: Paul Wurtzer/stock.xchng

En av de store sakene i Dagsrevyen i kveld 7. februar var evalueringsrapporten  av terrorøvelsen TYR på Gardermoen høsten 2012, som pekte på graverende mangel hos Romerike politidistrikt. Og på NRK.no i dag kan vi lese at:

Politimester i Romerike, Bjørn Hareide, innrømmer svikt da den største terrorøvelsen i Norge noensinne avdekket feil ved hans politidistrikt.

Dette blir helt feil. Øvelsen var vellykket, nettopp fordi den avdekket en rekke mangler ved organiseringen og ledelsen av innsatsen. Noen, ikke minst i media, later til å tro at hensikten med en øvelse er å vise at alt fungerer som det skal. Og det er selvfølgelig bra hvis det gjør det. Men da er øvelsen egentlig mislykket, for da har man ikke lært noe nytt. En øvelse, uansett tema, er todelt.

Den ene delen er å øve mannskapene i å utføre sine oppgaver og innarbeide rutiner, slik at man gjør ting riktig hvis det blir alvor.

Den andre delen, som er minst like viktig, er å avdekke hva som ikke fungerer. Det er her man høster ny kunnskap, og dermed legger grunnlag for å kunne håndtere en virkelig krise på optimal måte. Og med alt som tydeligvis ikke fungerte i dette tilfellet, er mengden av ny kunnskap ganske stor. Derfor var dette en vellykket øvelse, og ikke den fiaskoen enkelte medier fremstiller den som. Det er faktisk en større sannhet enn mange er klar over i det gamle ordtaket om at øvelse gjør mester

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s