Været er ute av gjenge

Statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt forteller VGNett hvorfor det er litt vanskelig å varsle været for tiden:

Fordi værsystemet i de øvre luftlag er ute av vanlig gjenge, er været litt mer uforutsigbart enn vanlig.

Det er ikke bare i Norge vi har hatt litt uvanlig vær i det siste. I Australia var det så varmt de første ukene i januar at iPhonene sluttet å virke. De har en grense på 35 grader C, og gjennomsnittlig maksimumstemperatur for hele kontinentet kom opp i 40 grader,  og maksimimstemperaturene var oppe i over 50 grader

Kilde: Australias meteorologiske institutt
Kilde: Australias meteorologiske institutt

Nå har hetebølgen gått over til katstrofeflom.

Det var ganske passende at FNs klimapanel IPCC hadde et møte i Hobart, Tasmania, midt under hetebølgen, og lederen av panelet, Rajendra Pachauri, sa da at varmebølgen passet inn i hva man skulle vente ut fra global oppvarming.

“If you look at the trend then I think that’s pretty unmistakeable,” Pachauri said, “and any proper analysis would tell you that we are heading in that direction.”

Dyadebloggen har tidligere skrevet om dette, og om hvordan det å putte mer energi inn i atmosfære og hav kan ventes å føre til voldsommere og mer uforutsigbart vær. Det er energien i atmosfæren som driver været, og når den øker, blir været voldsommere. Og den globale gjennomsnittstemperaturen er en indeks eller målestokk for denne energien.

Nå tar også USA klimautfordringene på alvor

USA har allerede fått merke klimautfordringene. Sist sommer hadde USA en hetebølge som lignet på den australske. Orkanen Sandy er antatt å koste minst 50 milliarder dollar. Og i skrivende stund forteller CNN om en serie stormer som strekker seg fra Michigan til Louisiana.

John KerryDette har da også ført til at stadig flere amerikanere mener de globale klimaforandringene er et alvorlig problem.USAs nye utenriksminister, John Kerry, har allerede innledet sitt nye virke med å si at klimautfordringene er noe som må tas på alvor. I en høring foran utenrikskomiteen i senatet sa han som utenriksminister ville gi klimaforandringene topp prioritet, ikke baser på ideologi, men på fakta og vitenskap.

«Climate change is not something to be feared in response to. It’s to be feared if we don’t,» Kerry said, citing National Oceanic and Atmospheric Administration data showing more than 3,500 U.S. communities shattered heat records last year and noting the billions spent mopping up disasters from wildfires in the West to Superstorm Sandy in the East. Meanwhile, he said, America has barely begun to tap the $6 trillion global clean energy market.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s