Hvem vinner valget i USA?

Det er nå en uke til USA velger president for de neste fire årene. Og sjelden har vel et amerikansk presidentvalg vært så usikkert som nå. Også her i landet vekker det stor interesse.

I kveld (30. oktober) arangerte Fulbright Alumni Association of Norway et debattmøte i  Kjeller’n i Litteraturhuset i Oslo med USA-kjennerne Hallvard Notaker (UiO) som ordstyrer og Tove Bjørgaas (NRK), Hilde Restad (Bjørknes Høyskole) og Jan Arild Snoen (Minerva) som paneldeltagere.

Den som hadde ventet å få et klart svar på hvordan det ville gå i valget ble skuffet. Det som imidlertid er klart er at Obama nok har skuffet mange av sine tilhengere, og ikke har klart å få til så mye av det han lovet. Det er ikke bare hans feil, han fikk etter hvert en kongress som gjorde det umulig å få gjennom det han ønsket, samtidig som han kanskje heller ikke mestret det politiske spillet som skulle til for å få gjennom saker. Og typisk nok er han heller ikke så populær i det demokratiske partiet som han var da han ble valgt. Tidligere president Bill Clinton er mer populær, og stiller da også opp for Obama nå i innspurten.

Tipper gjenvalg av Obama
Likevel hellet paneldeltagerne svakt i retning av å tippe på at Obama vil bli gjenvalgt, men var åpenbart like usikre som meningsmålingene i USA.  Der er det er i praksis dødt løp, selv om det stadig kommer nye målinger som oppmuntrer den ene eller den andre siden. Men det er sjelden forskjellen er større enn usikkerheten. Nettsteder som Real Clear Politics og Polltracker forsøker å bringe litt klarhet i dette ved å beregne gjennomsnitt av de mange målingene som kommer, og i skrivende stund har Real Clear Politics mindre enn én prosent forskjell i oppslutning mellom de forskjellige kandidatene, mens Polltracker har dødt løp.

Kan bli president uten flertall i befolkningen
Et forhold som imidlertid ikke er berørt i debatten her hjemme er at valgordningen er slik at en kandidat kan bli valgt selv om han ikke har flertall av de avgitte stemmer. Det han må få er flertallet av valgmennene fra de enkelte statene. Og med unntak av statene Maine og Nebraska, er det slik at den kandidaten som får flest stemmer i staten får alle valgmennene. Og situasjonen er nå at både i oversikten fra Real Clear Politics og Polltracker har Obama flertallet av valgmennene. I den siste oversikten fra Polltracker har Obama nå mer enn de 270 valgmennene han trenger for å bli valgt. I oversikten fra Real Clear Politics er forskjellen mindre. Men man kan altså få samme situasjon som ved valget i 2000, da G W Bush ble president, enda motkandidaten Al Gore fikk en halv million flere stemmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s