Til grønnkålens pris

Årets grønnkål er klar til å høstes. De mørke smale bladene i bakgrunnen er svartkål, som er en nær slektning av grønnkål

Et av de mest leste innleggene her på Dyadebloggen handler om grønnkål, denne hardføre kålplanten som var vanlig i min barndom, men nesten ikke er å oppdrive nå lenger, selv om enkelte kommentatorer rapporter at den er observert i noen butikker. Men det er tydekig at interessen er til stede, det er bare gartnerne og forretningsstanden som ikke har oppdaget det. Den er vanlig handelsvare i andre land, og med jevne mellomrom dukker det opp omtaler, blant annet ai merikanske aviser. Den siste er Carolyn Butler i Washington Post, som 24. september innledningsvis skriver under overskriften «Eat your kale». (Kale er det engelske navnet på grønnkål).:

Every time I pass by that colossal bag of kale at the grocery store or our local farmers market, I have the distinct feeling that I should be eating more of the dark, leafy green. But I’m not sure if that’s because celebrities such as Gwyneth Paltrow and Ryan Seacrest say I should, or because the trendy veggie has any real, exceptional health benefits.

Turns out there’s quite a bit of science behind this super food hype: “Kale is rich in so many different things,” says registered dietitian and nutritionist Cheryl Harris, of Harris Whole Health in Fairfax, who notes that the cruciferous veggie — which is in the Brassica family, along with broccoli, cauliflower and cabbage — is an excellent, potent source of Vitamin K, Vitamin A, Vitamin C, fiber and carotenoids, and that’s just to start. Research has also shown that kale contains 45 — count ’em, 45 — different flavonoids with a variety of antioxidant and anti-inflammatory effects.

Hun forteller også at grønnkål reduserer kolesterol, og at en ny laboratorieundersøkelse har funnet at grønnkålekstrakt hindrer veksten av eksisterende kreftceller i tykktarmen.
Det er nesten så grønnkål bare burde selges på apotek.

Les hele artikkelen i Washington post her.

4 kommentarer om “Til grønnkålens pris

  1. Ja det er problemet her i landet. Hadde vi bodd i Sverige kunne vi kjøpt fryst grønnkål fra Findus i butikken. Og hadde vi bodd i USA ville vi funnet ferdigpakket fersk grønnkål i grønnsakdisken. Flere av de som har kommentert på den lenken Katarina har oppgitt ovenfor lurer også på hvor vi får tak i den. Den skal visstnok ha vært sporadisk observert i enkelte butikker, men her er det nok noen gartnere og kjøpmenn som ikke kjenner sin besøkelsestid. Kanskje det kommer hvis mange nok etterspør den. En bekjent av meg fikk en innvandrerbutikk i nabolaget og spurte etter grønnkål der. Det hadde de ikke da, men dagen etter var det grønnkål i butikken.

  2. Mega på Skøyen – ser grønnkål der i blant. Har også sett det i en Kiwi-butikk, litt utenfor Oslo. Den stikker seg ikke akkurat ut, Synd, for den er bare herlig. Og veldig anvendelig. Hva med å spørre i butikken? Har ikke vi forbrukere litt markedsmakt da?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s