Rekordsmelting av is I Arktis

26. august ble det satt en ny rekord I Arktis. Aldri tidligere, siden satellittmålingene av isdekket på havet i nord tok til i 1979, er det målt så lite is på havet.

Isdekke over polhavet 26. august 2012. Det hvite er is. Den røde streken viser gjennomsnittlig minimum for årene 1997 til 2010. (Kilde: NASA)

Den forrige rekorden ble satt 18 september 2007. Da var 4,17 millioner kvadratkilometer hav dekket med minst 15% is. 26. august var  4,1 millioner kvadratkilometer dekket. Vanligvis er smeltesesongen fram til midten av september, så det er enda tre uker igjen til årets minimum blir nådd.
Figuren nedenfor viser arealet av is i år (den blå linjen), sammenlignet med gjennomsnittet for årene 1979 til 2000 (grå linje), og året 2007 (stiplet grønn linje).

Kilde: NSIDC

Er dette noe å bry seg med?
Ja, mindre is betyr nødvendigvis mer åpent vann. Og siden vann reflekterer mindre sollys enn is og snø, betyr dette når mer is forsvinner absorberer jordkloden mer varme-energi fra sola. Det betyr at det blir mer energi tilgjengelig for å drive været, så det bli mer ustabilt over hele kloden. Noen steder blir det tørrere, noen steder blir det våtere, noen steder varmere, og noen steder kaldere enn normalt fordi strømningsmønsteret i atmosfæren endres. Med andre ord – mer ekstremvær.  Og hvis isen smelter ytterligere kan det åpne for oljeboring i nord, og det vil sikkert få Statoil og den norske oljeministeren til å juble.  Hvor bra det er for klimaet at enda mer karbon blir frigjort for spredning i atmosfæren er en annen sak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s