Mobilbrukere er dårlige sjåfører

Det er neppe tvil om at bruk av mobiltelefon eller andre distraherende aktiviteter under bilkjøring øker ulykkesrisikoen. Men  en undersøkelse foretatt ved MIT i USA tyder på at personer som ofte snakker i mobiltelefon under bilkjøring har en generell risikoadferd i trafikken.
108 personer deltok i undersøkelsen. De fylte ut et spørreskjema med spørsmål om deres mobilbruk i trafikken, generell holdning til fartsoverskridelser og forbikjøringer, og om de det siste året var tatt for fartsoverskridelser, rødlyskjøring og andre trafikkforseelser. Så fikk de kjøre en 40 minutters testtur på motorvei i en Volvo SUV som var utstyrt med instrumenter og videokameraer som registrerte førerens oppførsel. Under denne kjøreturen hadde de ikke lov til å bruke mobiltlefon.

Det viste seg at de som hadde oppgitt at de ofte brukte mobiltelefon under kjøring kjørte raskere, skiftet fil oftere, kjørte mer i venstre fil, bremset og akselererte kraftigere enn de som brukte mobiltelefon sjelden. De kjørte i gjennomsnitt 4,4 km/h raskere, og skiftet fil dobbelt så ofte. De hadde med andre ord en mer aggressiv kjørestil. Deres kjøreatferd samsvarte med svarene på spørreskjemaet før kjøretesten. Det kan altså se ut til at når det er en sammenheng mellom mobilbruk og trafikkulykker, skyldes det ikke bare skyldes selve mobilbruken, men også personlighetstrekk hos de som ofte bruker mobilen under bilkjøring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s