Tragedien på Politihuset

I fokuseringen på politiets innsats på Utøya dukker stadig spørsmålet opp hvor mange liv som kunne vært reddet dersom politiet hadde komme 10-15 minutter tidligere. Men alle som ble myrdet på Utøya kunne vært reddet hvis politiet hadde stoppet Breivik før han kom dit. Dette fokuseres det merkelig lite på i media.

Riktignok skriver VG om kommisjonsrapportens omtale av dette, men dette er likevel ikke det som vekker den store oppmerksomheten.

Allerede ti minutter etter at bomben gikk av, fikk operasjonssentralen i Politihuset både bilnummeret på Breiviks fluktbil, og signalement på denne mannen som hadde oppført seg så merkelig at en årvåken borger fant grunn til å notere bilnummeret. Ekspedienten som mottok telefonen fant dette så viktig at hun personlig leverte dette skriftlig til operasjonssentralen, hvor det ble liggende i 20 minutter før noen oppdaget det og foretok seg noe mer. Det ville fortsatt vært tid til å stoppe Breivik hvis det hadde vært handlet optimalt. Men det skjedde ikke i alt kaoset, med de mangelfulle kommunikasjonsløsningene og informasjonsløsningene politiet hadde. Kommisjonsrapportens beskrivelse av dette fra side 98 og utover er skremmende lesning:

Først over to timer etter at opplysningene var blitt ringt inn og etter skytingen på Utøya hadde startet, meldte operasjonssentralen i Oslo beskrivelsen av mulig gjerningsperson til egne enheter.Klokken var da om lag 17.47. Følgende melding ble gitt på sambandet:

«01 med viktig melding til samtlige: Både i forbindelse med eksplosjonen ved regjeringskvartalet og skyting på Utøya i Nordre Buskerud er det observert mistenkte iført politi- eller vekteruniform
– slutt.»

Her er det tydeligvis et forbedringspotensiale, både når det gjelder teknisk utstyr og operative rutiner. Ikke minst bør det holdes realistiske øvelser i å håndtere kaotiske og uforutsigbare situasjoner, slik at svakheter kan identifiseres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s