Når kunnskap ikke er nok

22 juli-kommisjonens kritikk av sentralmaktens håndtering av egen sikkerhet er bokstavelig talt  drepende.
I etterdønningene etter angrepene på Tvillingtårnene 11 september 2001 ble det også her i landet satt i gang en rekke tiltak for bedre beredskapen mot terror. Selv var jeg med i en bredt sammensatt gruppe som skulle se på trusselen fra, og beredskapen mot, kjemiske stridsmidler; og foretok i den forbindelsen både en kartlegging av luftstrømmer på Oslo S, og tilbrakte en natt på en av våre større T-banestasjoner for å se hvordan gasser ville spre seg. Dette ble gjort med tanke på å komme fram til realistiske trusselscenarier, som så skulle brukes for å se hvordan nødetatene ville håndtere uventede situasjoner.  Det var noe både de ville lære av, og det ville hjelpe oss som forskere til bedre å forstå deres arbeidssituasjon og arbeidsmåter.  .

Vi hadde et par av møtene i Høyblokka i Regjeringskvartalet. I en pause gikk jeg bort til vinduet i møterommet og kikket ned, og så rett ned på plassen foran inngangen. Det jeg da så fikk meg til å spørre sidemannen om noen egentlig hadde tenk over hvor enkelt det ville være å kjøre en bil nesten inn i resepsjonen og spre ut eller sprenge noe fandenskap.
Noen hadde i alle fall tenkt over det. I alle fall foretok min arbeidsgiver, Forsvarets forskningsinstitutt, i 2004 en simulering av hva som ville skje dersom noen sprengte ett tonn sprengstoff rett utenfor inngangen til Høyblokka. Og da fasiten kom sju år senere viste det seg at beregningene hadde vært uhyggelig treffsikre, noe Alexandra Bech Gjørv bemerket da hun presenterte 22. juli-kommisjonens rapport. Men den kunnskapen som ble generert da fikk åpenbart likevel ikke skiftende regjeringer og statsråder til å sette fart i tiltak som kunne hindret dette før det var for sent.

Kunnskap og samarbeid
I en kronikk i Aftenposten 13. august skriver Jan Ivar Botnan, sjef for avdeling Beskyttelse, Forsvarets forskningsinstitutt at:

Skal vi ha en virkelig god terrorberedskap, må vi få et tettere samspill mellom politi, forsvar og naturvitenskapelig forskning.

Botnan skriver videre at:

Naturvitenskapelige profesjoner og institusjoner bør spille en nøkkelrolle i beredskapen. Det gjør de ikke i den nye stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet. I EUs omfattende forskningsprogram innen «security» fanges den faglige bredden i utfordringene opp på en utmerket måte. Det samme kan ikke sies om Forskningsrådets SAMRISK-program som mangler den teknologiske dimensjon. Det uroer meg som jobber med beskyttelse av både det militære og det sivile samfunnet. Innsikt i terroristers metoder er vesentlig for å kunne avdekke og stanse dem.

Kunnskapsvegring
Men det er liten hjelp i mer kunnskap, når de som trenger den i sine beslutningsprosesser lar andre hensyn telle mer, eller ikke klarer å ta inn over seg hva kunnskapen egentlig betyr. Når det gjaldt stengingen av Grubbegata kan den saksgangen 22. juli-kommisjonen har avslørt bringe tankene hen på TV-serien «Javel, herr statsråd». Her er det klare forsømmelser på høyt nivå.
Også når det gjaldt politiets innsats ble det avslørt store mangler nå det gjaldt ressurser, ledelse, planer og kommunikasjon. Den enkelte tjenestemann kan ikke lastes for det. Også her ligger ansvaret på et langt høyere plan, selv om bildet av den synkeferdige gummibåten fullstappet med tungt lastede politifolk også kunne tyde på mangelfull lokal ledelse. Kommisjonen avslørte at årsaken til at det var så mange om bord var at alle politifolkene ville være med, og den lokale lederen tillot tydeligvis dette. Dette bringer tankene hen på de gamle stumfilmene om The Keystone Cops, men uten at det er noe å le av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s