Rekordsmelting på Grønland

Målinger fra tre forskjellige satellitter viser unormal smelting over hele iskappen på Grønland. Det var en kraftig økning av smeltingen fra 8. til 12. juli, og det. Selv midt på innlandsisen, 3 km over havet, skjedde det smelting, samtidig som NOAA’s værstasjon på dette stedet målte temperaturer rund null i flere timer fra 11. til 12. juli.

Dette har ikke skjedd på de 30 årene det er foretatt satellittmålinger.   Men kjerneboringer viser at det tidligere har vært kraftig smelting med omtrent 150 års mellomrom, og den siste var i 1889. Årene framover vil vise om årets unormale smelting er en del av en naturlig syklus, eller om det innvarsler en drastisk forandring. Bildet nedenfor viser hvor stor del av innlandsisen hvor overflaten hadde smeltet 8, juli (til ventsre) og 12 juli (til høyre).

Overflatesmelting på Grønlandsisen 8. og 12. juli 2012. De mørkerøde områdene er der hvor to eller tre satellitter har detektert smelting. De lyserøde områdene er der hvor minst en satellitt har detektert smelting. Kilde: NASA Earth Observatory.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s