Jern i havet fjerner CO2

Kan disse redde oss fra klimakastrofen? Mikroskopiske alger (diatomer) fra Sørishavet. Bilde: Wikipedia commons/NOAA

Det er ingen tvil om at økende CO2 i atmosfæren fører i til ubalanse i jordklodens energiregnskap, med påfølgende forstyrrelser av været, slik vi har sett de siste årene. Samtidig er det ingen grunn til å tro at en stadig mer energihungrig verden vil klare å få ned utslippene av fossilt karbon, uansett hvor mye el-biler det blir i Norge. Derfor blir diskusjonen om hvordan man skal kunne rette på denne energiubalansen stadig viktigere. I prinsippet er det to måter å gjøre det på.

1. Øke utstrålingen av energi fra jorda ved å redusere konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren
2. Redusere energitilførselen fra sola.

Når det gjelder metode nr. 2 har vi ingen bryter som kan redusere solaktiviteten, så der er den eneste muligheten å sette opp et skjermbrett mellom oss og sola. Metode 1 forutsetter enten at vi reduserer utslippene av drivhusgasser så mye at naturen selv klarer å håndtere det, eller at vi hjelper til med å fjerne noe av det som er sluppet ut.

Noen har foreslått å filtrere lufta og fjerne CO2 på den måten. Det kan vel være teknisk mulig, men det blir en formidabel oppgave. Mer nærliggende er å øke den naturlige fjerningen av CO2 som grønne planter står for. Alt det fossile karbonet som vi nå graver eller pumper opp for å forbrenner tilbake til den CO2 som den opprinnelig stammet fra for å skaffe oss energi, ble jo i sin tid for millioner av år siden bundet til plantemateriale ved fotosyntese. Dette er foreslått i klimameldingen fra energi- og miljøkomiteen, som har tatt med aktiv skogforvaltning som en mulighet.

Havet som CO2-innfanger
Havene dekker 71% av jordoverflaten, og er den en viktigste aktøren i jordklodens karbonsyklus.  Mesteparten av karbonfangsten i havet foregår ved at alger binder CO2 ved fotosyntese, og de algene som faller til bunns før de blir spist binder karbon. Så en løsning kunne være å øke algeproduksjonen.

Gjødsle havet med jern
Alger trenger jern for å vokse. I kystnære områder blåser det nok jernholdig støv it på havet til at algene får nok jern. Men i havet rundt Antarktis mangler det jern. Det satte noen noen forskere på idéen å tilføre jern kunstig, og se om dette ville øke algeveksten, og om dette igjen ville gi økt CO2-fangst. I 2004 fant de fram til et område i Sør-Atlanteren i nærheten av Bouvetøya der vannet stor sett strømmet i en stor virvel og ikke blandet seg med det omliggende vannet. Dette området, på 167 kvadratkilometer, ble tilført syv tonn jernsulfat, som tilsvarer 0,01 g jern/kvadratkilometer.

Enorm algevektst
Resultatet var over all forventning. Det oppsto en kraftig oppblomstring av mikroskopiske alger, såkalte diatomer, som bandt til seg karbon ved fotosyntese. Etter to uker begynte de å dø, og tok med seg karbonet dypt ned i havet da de sank. Minst halvparten sank helt til bunns, og fjernet karbom 34 ganger så raskt som den naturlige absorpsjonene.

Løsningen på klimakrisen?
Neppe. Forskerne har regnet ut det denne teknikken maksimalt kan fjerne en milliard tonn karbon pr år. Det monner ikke så mye når det årlig nå slippes ut åtte milliarder tonn fra forbrenning av fossilt karbon. Dessuten vil nok en slik enorm algeoppblomstring kunne medføre andre problemer, for eksempel ved å gjøre store havområder oksygenfattige, slik at annet liv forsvinner. Så fortsatt må man nok lete etter flere løsninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s